Laxfestivalen tillbaka

En av Sveriges mest anrika trollingfisketävlingar, Laxfestivalen i Karlshamn, återuppstår. Några entusiastiska trollingfiskare vill väcka liv i tävlingen.
Laxfestivalen i Karlshamn väckte stor uppmärksamhet när den i början av 1990-talet exponerade ett laxfiske som ingen dittills ens vågat drömma om. Det ville till med laxar på tjugo plus om man skulle hamna på prispallen och femtonkiloslaxar fick knappast någon att höja på ögonbrynen.
Men laxfisket i Hanöbukten försämrades och konkurrensen från andra trollingtävlingar gjorde att det blev allt svårare att locka trollingfiskare till Blekinge. Från toppåret med över 170 startande team krympte deltagarantalet till 40-50 båtlag. När det dessutom blev problem med att hitta någon arrangör som var villig att åta sig jobbet gick Laxfestivalen i graven 2009, efter nästan 20 år.
– Men vi tyckte det var synd på en så fin tävling, så vi gjorde ett försök med en mindre trollingträff i våras och nu satsar vi på att återuppväcka Laxfestivalen, berättar Peter Svensson, fiskeguide och trollingentusiast från Bromölla. Till sin hjälp har han bland andra Glenn Bengtsson och Seppo Kolari. Dessa har engagerats av arrangörsklubben Mieådalens SFK för att hålla i arrangemanget.
Laxfestivalen 2011 kommer att genomföras som en tredagarstävling, 19-21 maj.
Peter håller på att bygga upp en egen hemsida för Laxfestivalen. Den är inte helt klar än, men tanken är att den ska innehålla all information, tävlingsregler, startlistor och möjlighet att anmäla sig. Du hittar den HÄR.
Svenne Andersson

Laxarna från Hanöbukten är verkligen värda att fiska efter. Här visar Team Extreme upp två skönheter, fångade vid en tidigare Laxfestival. (Foto: Svenne Andersson)


Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...