Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Laxfestivalen tillbaka

En av Sveriges mest anrika trollingfisketävlingar, Laxfestivalen i Karlshamn, återuppstår. Några entusiastiska trollingfiskare vill väcka liv i tävlingen.
Laxfestivalen i Karlshamn väckte stor uppmärksamhet när den i början av 1990-talet exponerade ett laxfiske som ingen dittills ens vågat drömma om. Det ville till med laxar på tjugo plus om man skulle hamna på prispallen och femtonkiloslaxar fick knappast någon att höja på ögonbrynen.
Men laxfisket i Hanöbukten försämrades och konkurrensen från andra trollingtävlingar gjorde att det blev allt svårare att locka trollingfiskare till Blekinge. Från toppåret med över 170 startande team krympte deltagarantalet till 40-50 båtlag. När det dessutom blev problem med att hitta någon arrangör som var villig att åta sig jobbet gick Laxfestivalen i graven 2009, efter nästan 20 år.
– Men vi tyckte det var synd på en så fin tävling, så vi gjorde ett försök med en mindre trollingträff i våras och nu satsar vi på att återuppväcka Laxfestivalen, berättar Peter Svensson, fiskeguide och trollingentusiast från Bromölla. Till sin hjälp har han bland andra Glenn Bengtsson och Seppo Kolari. Dessa har engagerats av arrangörsklubben Mieådalens SFK för att hålla i arrangemanget.
Laxfestivalen 2011 kommer att genomföras som en tredagarstävling, 19-21 maj.

Peter håller på att bygga upp en egen hemsida för Laxfestivalen. Den är inte helt klar än, men tanken är att den ska innehålla all information, tävlingsregler, startlistor och möjlighet att anmäla sig. Du hittar den HÄR.
Svenne Andersson

Laxarna från Hanöbukten är verkligen värda att fiska efter. Här visar Team Extreme upp två skönheter, fångade vid en tidigare Laxfestival. (Foto: Svenne Andersson)


Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta