Laxkonferens och vattenparlament i Torneå

Kom och ta del av laxens utmaningar, faror och möjligheter. (Foto: Jesper Larsson)

Kom och ta del av laxens utmaningar, faror och möjligheter. (Foto: Jesper Larsson)

Du som är intresserad av Östersjölaxen bör boka in laxkonferensen i finska Torneå 11-12 november. Det blir två dagar fulla av information för dig som är fiskevattenägare, forskare, entreprenör, sportfiskare eller bara intresserad av lax och vattenmiljö.
Målet för seminariet är att samlat presentera finska och svenska experters kunskap om Östersjölaxbeståndens status, samt belysa aktuella frågor och erfarenheter när det gäller fiskeförvaltning. Dessutom tar seminariet upp sommarens laxsjukdom i älvarna och klimatförändringens och gruvindustrins eventuella påverkan på laxbestånd och vattenstatus. På plats är bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet, Länsstyrelsen i Västerbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Finska Jord- och Skogsbruksministeriet och Finska Vilt- och Fiskeriforskningsinstitutet.
Seminariedeltagandet är kostnadsfritt. Eventuell seminarielunch, middag och övernattning betalas av deltagarna själva. Seminariet simultantolkas.

Innan konferensen börjar visas prisade dokumentären ”Damnation” som berättar om vattenkraftens påverkan och restaurering av reglerade vattendrag i USA.

Plats: Joentalo, Kivirannantie 13–15, 95410 Torneå, FINLAND
Tid: 11 till 12 november, start tisdag kl 12:00, avslut kl 13:00 onsdag.

Anmälan via denna länk senaste 24 oktober.
Se konferensens program här.
Ladda hem och dela inbjudan här.

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...