[/caption] " /> Laxlus förpestar tillvaron | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laxlus förpestar tillvaron

Laxlus är ett omfattande hot för både lax, havsöring och miljön.

I Norge har stora mängder havsöring rekordtidigt sökt sig upp i älvarna. Ett desperat försök att komma undan från dödliga laxparasiter tros ligga bakom den tidiga vandringen. Detta rapporterar TV2 Norge.
Stora mängder havsöringar som i vanliga fall äter sig feta i fjordarna har sökt sig upp i älvarnas sötvatten för att komma undan laxlössen.
– Vi ser detta som en miljötragedi, säger Alf-Arne Lyse, projektledare för Vildlax i Norge, till TV2 Norge.
Man vet ännu inte hur havsöringen påverkats av att jagas upp i sötvattnet, men att det inte gagnar dem är uppenbart. Brist på mat i älvarna gör det svårt att bygga upp fettreserven inför den kommande leken.
– Bara det faktum att fisken står i älven gör den kraftigt försvagad, säger Alf-Arne.
Laxlusproblemet är relaterat till laxodlingsverksamheten längs Norges kust. I de mest odlingsintensiva regionerna i Norge, så som i Hardangerfjorden, är det är inte längre möjligt för den vilda laxen och havsöringen att överleva.
Här kan du se en film om havsöringens ojämna kamp mot laxlusen.
Vill du engagera dig? Klicka här och här.
Missa inte tidigare notiser om laxlus.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
23 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Båtmässan ersätts av en digital variant. Foto: Maximilian Weisbecker
Besked: Populära Båtmässan ersätts av digital Båtvecka

Nu har det väntade beskedet kommit. Liksom Sportfiskemässan tvingas även Båtmässan i Göteborg ställas in, åtminstone som fysisk mötesplats. Den ersätt dock av en digital variant, dessutom under en hel vecka.

Båtmässan i Göteborg, som brukar locka närmare 60 000 besökare, skulle ha firat 62 år detta år. Liksom många andra arrangemang så tvingas man dock ställa in, på grund av risken för smittspridning av Covid 19.
Lösningen blir i stället en coronasäker variant, alltså en digital variant som pågår mellan 5 och 14 februari.

Över 25 företag har redan anmält sitt deltagande, och de kommer att visa upp sitt utbud genom såväl digitala utställningar som privata visningar.
Arrangörerna hälsar att det inom kort dyker en kalender på deras hemsida, där de olika aktiviteterna presenteras. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta