Laxoffensiv i EU

Det finns stora utvecklingsmöjligheter av turistfisket om laxen tillåts återvända till sina hemälvar. Det framhöll svenska sportfiskeintressenter när de uppvaktade EU:s rådgivare i fiskefrågor.
Det var representanter för projektet Låt vildlaxen vandra hem och länsstyrelsen i Norrbotten som fick träffa EU-rådgivarna i fiskefrågor, Ilona Jepsena och Peter Hopkins.
– Vår presentation utgick från att vildlax ska tillåtas återvända till sin hemälv för reproduktion och småskaligt skördande, baserat på varje bestånds specifika bärkraft, berättar Glenn Douglas från projektet Låt vildlaxen vandra hem.
Vid uppvaktningen ventilerades också oron för det biologiskt felaktiga havsfisket på blandade bestånd. Svaga laxstammar tillåts inte återhämta sig och även i starka älvar är antalet återvändande laxar för litet för att tillåta en utveckling av fisketurismen. Gruppen framförde ett önskemål om att varje älv ska ha rätt till ett mål på minsta antal återvändande laxar.
– Vi berättade hur vi är beredda att fortsätta jobba både offensivt och progressivt med fisketillsyn, miljöåtgärder och fiskevård, men att vi som grund behöver en sund förvaltningsplan som förhindrar ett alltför hårt fiske på blandbestånd, säger Glenn Douglas.
Svenne Andersson

Gruppen Låt vildlaxen vandra hem vill se fler laxar som den här – fångad i Torne älv av Christer Korvonen.


Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...