Älvräddarna uppmanar nu alla som har avtal med Skellefteå Kraft att byta elleverantör. De har nämligen ledsnat på företagets förehavande i Åbyälven, där stigande lax vid Hednäs kraftstation hindras från att nå sina lekområden. " /> Lekvandrande lax hindras – Älvräddarna ryter till | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nej, den nationella planen duger inte, anser Älvräddarna. Här Hednäs kraftstation i Åbyälven, där fisk hindras från att ta sig vidare.
Lekvandrande lax hindras – Älvräddarna ryter till

Älvräddarna uppmanar nu alla som har avtal med Skellefteå Kraft att byta elleverantör. De har nämligen ledsnat på företagets förehavande i Åbyälven, där stigande lax vid Hednäs kraftstation hindras från att nå sina lekområden.

Så här skriver Älvräddarna på sin hemsida, efter att medlemmarna i Älvräddarna Pite- och Åby Älvdal varit där och uppmärksammat problemet.

”I flera dagar har nu vatten släppts i spillfåran. Vi fick första larmrapporten i fredags. Samtidigt är flödet i fisktrappan mindre än vanligt. Turbinen är helt avstängd och denna driver normalt sett en stor del av utströmmen i kanalen som leder till trappan. Sammantaget är utströmmen i ”trappkanalen” nästan obefintlig. Detta resulterar i att lekvandrande fisk väljer strömmen i spillfåran, som är betydligt kraftigare. Just när det är tid för lek lockas alltså en stor mängd lax och öring att ta ”fel” väg och blir stående nedströms dammen. De här fiskarna, från ett redan hårt brandskattat bestånd, får nu aldrig chansen att nå sina lekområden. De går en trolig död till mötes när luckorna stängs.”

Läs mer om bojkottuppmaningen av Skellefteå Kraft på Älvräddarnas hemsida, där du även kan se en filmsnutt på stor fisk som kämpar förgäves med att ta sig upp i spillfåran vid Hednäs kraftstation (se bilden här intill).

 

 

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta