Än så länge kommer inga vithajar till våra breddgrader, trots den globala uppvärmningen.
Än så länge kommer inga vithajar till våra breddgrader, trots den globala uppvärmningen.[/caption]Även om våra hav värms upp, kommer det inte hit några vithajar – i alla fall på 85 år. " /> Liten risk för vithaj i Skagerack | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Liten risk för vithaj i Skagerack

Än så länge kommer inga vithajar till våra breddgrader, trots den globala uppvärmningen.


Än så länge kommer inga vithajar till våra breddgrader, trots den globala uppvärmningen.

Även om våra hav värms upp, kommer det inte hit några vithajar – i alla fall på 85 år.
En litteraturstudie från Stockholms Universitet visar att vithajen inte kommer nå fram till Skagerack eller Kattegatt förrän år 2100.
– Både temperatur och topografi begränsar vithajen. Risken för att träffa på vithaj utmed svenska västkusten är obefintlig de kommande hundra åren, säger David Bernvi, författare till boken ”Vithajen”.

Inga verifierade observationer
Det hävdas med jämna mellanrum att vithajar har siktats runt brittiska öarna, men några sådana observationer har inte kunnat verifieras.
Nordsjön och Brittiska öarna utgör helt enkelt ett område med för låg temperatur.
År 2100 kommer vithaj med 80-100% sannolikhet kunna nå södra Nordsjön baserat på en temperaturhöjning mellan 2-5,4°C. Men frågan är om det ens finns några vithajar kvar då, med tanke på hur populationerna av stora rovfiskar utvecklas i dagsläget.
Mer om de fascinerande vithajarna kan du läsa i David Bernvis nyutkomna, populärvetenskapliga bok, ”Vithajen”.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta