Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Löj-liga gäddor

Sverker Sundberg tar ett rejält kliv mot toppen i Meterligan – tack vare tre anmälda 100-klubbare. Två av dem tagna vid abborrmete med löja!
Sverker, som bor i Rockneby i Småland, är en flitig sportfiskare som gärna blöter krokarna i Läckebyån och Alsterån. Under våren har han metat en del gädda, men också satsat tid på abborrmete med löja. De små betesfiskarna tycks fungera alldeles utmärkt, även till stora gäddor.
Av de tre gäddor (102, 105 och 112 centimeter) vi nu registrerat i 100-klubben är två tagna vid mete med löja. Så här berättar Sverker om fångsten av 112-centimetaren:
” Jonas och jag var på lite abborrmete i Läckebyån, men det var bara gäddor som högg. Efter att jag gjort av med ett halvt paket Kamasan-krok knöt jag på tafs i 0,25 fluorocarbon. Då klev en gädda på cirka fyra kilo på kroken, full fart på den, spöt gick av under drillningen (sprillans nytt Prologic 1,5 lb). Bytte spö och tacklade om. Hugg direkt, helt stumt vid mothugget. Jag såg inte fisken förrän efter 20 minuters drillning. HOPPSAN! Detta var en riktig fining. Jonas och jag kunde inte annat än asgarva åt det hela, en riktig storgädda på löjmete…”
Svenne Andersson

Sverker Sundberg med 112-centimetaren som tog för sig av löjan som var menad som abborrbete.

Sverker Sundberg med 112-centimetaren som tog för sig av löjan som var menad som abborrbete.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta