Löj-liga gäddor

Sverker Sundberg tar ett rejält kliv mot toppen i Meterligan – tack vare tre anmälda 100-klubbare. Två av dem tagna vid abborrmete med löja!
Sverker, som bor i Rockneby i Småland, är en flitig sportfiskare som gärna blöter krokarna i Läckebyån och Alsterån. Under våren har han metat en del gädda, men också satsat tid på abborrmete med löja. De små betesfiskarna tycks fungera alldeles utmärkt, även till stora gäddor.
Av de tre gäddor (102, 105 och 112 centimeter) vi nu registrerat i 100-klubben är två tagna vid mete med löja. Så här berättar Sverker om fångsten av 112-centimetaren:
” Jonas och jag var på lite abborrmete i Läckebyån, men det var bara gäddor som högg. Efter att jag gjort av med ett halvt paket Kamasan-krok knöt jag på tafs i 0,25 fluorocarbon. Då klev en gädda på cirka fyra kilo på kroken, full fart på den, spöt gick av under drillningen (sprillans nytt Prologic 1,5 lb). Bytte spö och tacklade om. Hugg direkt, helt stumt vid mothugget. Jag såg inte fisken förrän efter 20 minuters drillning. HOPPSAN! Detta var en riktig fining. Jonas och jag kunde inte annat än asgarva åt det hela, en riktig storgädda på löjmete…”
Svenne Andersson

Sverker Sundberg med 112-centimetaren som tog för sig av löjan som var menad som abborrbete.

Sverker Sundberg med 112-centimetaren som tog för sig av löjan som var menad som abborrbete.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...