Lyckad satsning på fiskvägar

lek i hjoån

Kimmo och Olli Sivonen från Jyväskylä universitet och Johnny Norrgård, Karlstad universitet, utförde inventeringen.

Nyligen utfördes lekgropsinventering i Hjoåns vattensystem. Avsikten var att utröna om Vätteröringen har tagit dessa sträckor i anspråk för lek efter att sträckorna gjorts tillgängliga genom byggandet fiskvägar vid Herrekvarn och Stampens Kvarn. Resultatet var över förväntan.
Sträckorna som inventerades var dels en sträcka på ca 300 meter i Hjoån nedströms Stämmorna, samt en sträcka i Smedstorpabäcken uppströms gamla landsvägen.  Längden på den sträckan är cirka 500 meter.
Resultatet blev över förväntan. Vid Stämmorna konstaterades riklig lek på det i höst utlagda lekgruset strax nedströms Mullsjön. Man hittade ytterligare sju lekgropar lite längre ner i ån.
I Smedstorpabäcken inventerades inte mindre än 29 lekgropar och de flesta bedömdes vara gjorda av öring uppvandrad från Vättern.
Resultatet innebär att allt större del av öringens ursprungliga lek och reproduktionsområde i Hjoåns vattensystem nu är tillgängligt för Vätteröringen. Sträckan är cirka tio kilometer lång och kommer producera väldigt många öringar framöver.

Läs tidigare notiser om Hjoån.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...