Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Lygnerndraget på lördag

Gäddtävlingar har blivit oerhört populära och på lördag är det dags igen – den här gången i sjön Lygnern. Bästa gäddsjön i Marks kommun, enligt arrangörerna.
Lygnern har genom åren levererat en hel del fina gäddor, bland annat till 100-klubben och Recordfisken, så det kan nog bli rätt imponerande segersiffror för det båtlag som hittar storgäddorna.
Tävlingen baseras på att fångade gäddor släpps tillbaka. Varje båtlag utrustas med en mätbräda, men får själva hålla sig med digitalkamera och passande usb-kabel. Resultatet räknas på respektive båtlags tre längsta gäddor sammanlagt.
Sjösättning kan ske vid Sätila båthamn och Staborgsund kl.6 medan tävlingen pågår mellan kl.7 och 14.
Tävlingen arrangeras av Lygnerns Sportfiskeklubb och mer information kan man få från Christoffer Heurlin 0730-55 57 67.

Tobias Eriksson har lurat upp många fina gäddor ur Lygnern. På lördag är han med och arrangerar Lygnerndraget.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 45 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta