Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Mac Zims går i pension

Mac Zims har sett trender komma och gå. Ett bete som hängt med sedan 1961, då han började sälja fiskeprylar, är Myrans Spinnare. (Foto: Morgan Fihn)

Sedan 1961 har Mac Zims sålt prylar till sportfiskare. I dag är hans första dag som pensionär. Vi åkte till Strömvalls Sportfiske i Olskroken för att fråga om trender genom åren och minnen som etsat sig fast. Starkaste minnet handlar om elefanter utanför butiken…
Många av er kanske kommer ihåg Mac Zims fantastiska flugbindarartiklar i Fiskejournalen under andra halvan av 70-talet. Redan då hade han nästan ett decennium som butikssäljare bakom sig. Han berättar om en tid med mycket personlig kontakt med kunderna.
– På 60-talet såldes allt över disk, säger Mac.
När vi kommer in på skillnaderna förr och nu funderar Mac en stund.
– Vi hade fler yngre kunder på 60- och 70-talet än vad den är i dag vilket är tråkigt.

Han tycker däremot att vi blivit bättre på att köpa produkter som ombesörjer personlig säkerhet, som till exempel flytvästar. Två milstolpar som sticker ut när det gäller nya produkter genom åren är kolfiberspön omkring och superlinor.
När vi frågar om det mest minnesvärda ögonblicket i hela hans yrkeskarriär tvekar inte Mac innan han svarar.
– När butiken låg på Östra Larmgatan i centrala Göteborg, på 70-talet, så fick jag plötsligt se fyra elefanter utanför butiken. Ögonblicket efter kom elefanternas ägare in i butiken och köpte fiskegrejor. Jo, det var cirkus i staden och de hade helt enkelt parkerat djuren.
Den extra dosen fritid som pensionsåldern erbjuder kommer Mac förvalta i eget fiske, men annars vet han inte riktigt hur livet som pensionär kommer att te sig.
– Det är ju inget man hunnit träna på, avslutar Mac.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta