Mac Zims går i pension

Mac Zims har sett trender komma och gå. Ett bete som hängt med sedan 1961, då han började sälja fiskeprylar, är Myrans Spinnare. (Foto: Morgan Fihn)

Sedan 1961 har Mac Zims sålt prylar till sportfiskare. I dag är hans första dag som pensionär. Vi åkte till Strömvalls Sportfiske i Olskroken för att fråga om trender genom åren och minnen som etsat sig fast. Starkaste minnet handlar om elefanter utanför butiken…
Många av er kanske kommer ihåg Mac Zims fantastiska flugbindarartiklar i Fiskejournalen under andra halvan av 70-talet. Redan då hade han nästan ett decennium som butikssäljare bakom sig. Han berättar om en tid med mycket personlig kontakt med kunderna.
– På 60-talet såldes allt över disk, säger Mac.
När vi kommer in på skillnaderna förr och nu funderar Mac en stund.
– Vi hade fler yngre kunder på 60- och 70-talet än vad den är i dag vilket är tråkigt.
Han tycker däremot att vi blivit bättre på att köpa produkter som ombesörjer personlig säkerhet, som till exempel flytvästar. Två milstolpar som sticker ut när det gäller nya produkter genom åren är kolfiberspön omkring och superlinor.
När vi frågar om det mest minnesvärda ögonblicket i hela hans yrkeskarriär tvekar inte Mac innan han svarar.
– När butiken låg på Östra Larmgatan i centrala Göteborg, på 70-talet, så fick jag plötsligt se fyra elefanter utanför butiken. Ögonblicket efter kom elefanternas ägare in i butiken och köpte fiskegrejor. Jo, det var cirkus i staden och de hade helt enkelt parkerat djuren.
Den extra dosen fritid som pensionsåldern erbjuder kommer Mac förvalta i eget fiske, men annars vet han inte riktigt hur livet som pensionär kommer att te sig.
– Det är ju inget man hunnit träna på, avslutar Mac.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...