Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Mac Zims går i pension

Mac Zims har sett trender komma och gå. Ett bete som hängt med sedan 1961, då han började sälja fiskeprylar, är Myrans Spinnare. (Foto: Morgan Fihn)

Sedan 1961 har Mac Zims sålt prylar till sportfiskare. I dag är hans första dag som pensionär. Vi åkte till Strömvalls Sportfiske i Olskroken för att fråga om trender genom åren och minnen som etsat sig fast. Starkaste minnet handlar om elefanter utanför butiken…
Många av er kanske kommer ihåg Mac Zims fantastiska flugbindarartiklar i Fiskejournalen under andra halvan av 70-talet. Redan då hade han nästan ett decennium som butikssäljare bakom sig. Han berättar om en tid med mycket personlig kontakt med kunderna.
– På 60-talet såldes allt över disk, säger Mac.
När vi kommer in på skillnaderna förr och nu funderar Mac en stund.
– Vi hade fler yngre kunder på 60- och 70-talet än vad den är i dag vilket är tråkigt.

Han tycker däremot att vi blivit bättre på att köpa produkter som ombesörjer personlig säkerhet, som till exempel flytvästar. Två milstolpar som sticker ut när det gäller nya produkter genom åren är kolfiberspön omkring och superlinor.
När vi frågar om det mest minnesvärda ögonblicket i hela hans yrkeskarriär tvekar inte Mac innan han svarar.
– När butiken låg på Östra Larmgatan i centrala Göteborg, på 70-talet, så fick jag plötsligt se fyra elefanter utanför butiken. Ögonblicket efter kom elefanternas ägare in i butiken och köpte fiskegrejor. Jo, det var cirkus i staden och de hade helt enkelt parkerat djuren.
Den extra dosen fritid som pensionsåldern erbjuder kommer Mac förvalta i eget fiske, men annars vet han inte riktigt hur livet som pensionär kommer att te sig.
– Det är ju inget man hunnit träna på, avslutar Mac.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta