[/caption] " /> Makalös gäddhöst och vinter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Makalös gäddhöst och vinter

När Gustav Nilsson fick upp sin drömfisk i båten utbrast han: ”Den är större än Falklinds största gädda”. Och visst, Fiskejournalens redaktion kan intyga att gäddan väger minst ett par kilo mer än vad vår chefredaktörs gäddrekord. Gustavs höstgädda vägde 11,5 kilo.

Fiskejournalens tävlingar 100-klubben och Recordfisken har invaderats av stora gäddor under hösten och vintern. En av dessa är tioåriga Gustav Nilsson skyldig till. Han trollade upp en fisk på hela 11,5 kilo från Lursjön.
Nu när 100-klubbens tävling Meterligan är på upploppet gäller det att ha flyt och välja rätt taktik. Ett flertal av de topplacerade är bosatta i mellersta eller norra Sverige och för dessa handlar slutspurten förmodligen om isfiske. Den som lyckas bäst med sitt ismete kan mycket väl stå som segrare i Meterligan på nyårsafton klockan tolv, då 2012-års tävling är slut.

Tävlingen Recordfisken håller på till och med sista juli, men de stora gäddor som anmälts under hösten och vintern kan mycket väl tävla om Drömresan nästa år. Redan nu finns ett flertal anmälda gäddor över 18 kilo – och fångstmän som säkerligen vill vinna en exklusiv fiskeresa.
Läs mer om våra tävlingar här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta