Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Makalöst gösfiske

Även om Roger Larsson haft stor framgång i sitt gösfiske fick han nog nypa sig i armen när bamsegös nummer två rök på. Två gösar över nio kilo på fyra dar!
Roger, som bor i Målsryd utanför Borås, har målmedvetet utvecklat sitt vertikalfiske efter gös ända sedan metoden började bli populär:
– Jag vet inte, men det är väl sex-sju år sedan ni i fiskepressen började skriva om vertikalfiske. Jag provade och fick fem fina gösar på första försöket. Sen var jag såld, skrattar Roger.
Numera vertikalfiskar Roger gös med framgång så länge det finns öppet vatten. På vintern drar han gärna några vändor ner till tropikerna för fiske efter snabbsimmare som giant trevally, wahoo och annat.

– Men här hemma blir det mest vertikalfiske efter gös. Jag har börjat lära mig var i sjöarna och på vilka djup jag ska söka dem vid olika årstider.
I linändan sitter det ofta någon form av jigg, men det kan även vara mört i ett modifierat Drachovitchtackel.
I början av juni var Roger iväg på en småländsk expedition. Första försöket i sjön Bunn gav en mycket fin gös på 99 centimeter och 9,21 kilo – men det verkliga drömfisken kom ett par dagar senare i sjön Stora Nätaren. Jättegösen var 104 centimeter lång, 54 centimeter runt magen och vägde mäktiga 10,7 kilo. Båda fiskarna är självfallet anmälda till Recordfisken.
Svenne Andersson

Roger Larsson är en verklig vertikalfanatiker och att metoden är effektiv framgår väl av den här gösen på 10,7 kilo.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta