[/caption] " /> Makrillen har anlänt till västkusten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Makrillen har anlänt

Makrillen är här! (Foto: Anders Nicander)

Redan i helgen togs det makrill i västkustvattnen och nu haglar rapporterna om att den salta kustens folkfisk nummer ett har anlänt. De första makrillarna räknas som de allra bästa av fiskkockar och makrillälskare.
För många börjar sommarfisket i havet i och med att makrillen kommer. Fjordar och kustvatten fylls med liv – både över och under ytan. De första makrillarna brukar vara riktigt på bettet och hittar man rätt är det sällan långt mellan huggen.
De senaste åren har makrillfisket varit fantastiskt bra och kustfisket har fått en nytändning när klippor och bryggor fylls av sportfiskare. Chansen att hitta makrillen vid landfiske är större längre fram på sommaren, men det finns mängder av platser där man kan bedriva framgångsrikt landfiske redan nu. Annars är det traditionella fisket med häckla från drivande båt det lättaste sättet att komma i kontakt med makrillen. Genom att fiska häcklan etappvis från ytan och ner till botten fiskar man effektivt av vattnet. Själ satsar jag på mete med småsill som agn och bara ett sänke och en enkelkrok som tackel. En lätt vertikalutrustning är mitt val för att matcha den urstarka makrillen.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta