Även denna vår kom makrillen tidigt till den svenska västkusten. Därmed kan ett av de absolut mest populära fiskena i Sverige inledas – och Fiskejournalen berättar naturligtvis hur du fångar den. " /> Makrillen har redan anlänt – så fångar du den! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Stormakrill - allemansfisk och förträfflig sportfisk eller hummeragn? (Foto: Andsers Nicander)
Makrillen har redan anlänt – så fångar du den!

Även denna vår kom makrillen tidigt till den svenska västkusten. Därmed kan ett av de absolut mest populära fiskena i Sverige inledas – och Fiskejournalen berättar naturligtvis hur du fångar den.

Det roligaste makrillfisket är ofta nu i början av säsongen när fisken går högt i vattnet och man kan se den jaga. Ett tips är att spana efter måsdyk. Stora samlingar av tärna och mås betyder ofta att det är makrilljakt under ytan, och det bästa är att du inte behöver någon båt för att uppleva ett riktigt roligt fiske. Makrillen går ofta strandnära och är då lätt att nå från land. Kort sagt – makrillen är en folklig fisk och hyfsat lättflirtad.

Fiskejournalens medarbetare Mathias Arnham kan knappt sitta still på kontorsstolen när han hör rapporterna om att makrillen är på hans hemmaplan. Vi ber naturligtvis honom om lite tips innan han själv sticker ut och frossar i kalaset.

Vilken tid på dygnet hugger makrillen bäst? Morgonpass eller kvällspass?

– Makrillen följer framför allt sillen som rör sig längs hela kustbandet. Under hela sommarperioden kan du söka makrillen nära land och det varierar vilka tidpunkter som är bäst, man ska helt enkelt träffa rätt. Oftast hugger den under hela dagen. Om jag får backa bandet och tänka till lite så har jag nog haft bäst fiske när solen ligger lågt. Gärna lite ljumma kvällar. Även nätter.

Hur kan du snabbt anpassa din vanliga spinnutrustning för makrillfiske?

–  Om du har en utrustning som är anpassad efter abborre eller varför inte havsöring så funkar den perfekt. Ett spö med kastvikter upp mot 20-30 gram, gärna 8+ fot. Haspelrulle skulle jag föredra men en välinställd multirulle funkar med. Fiska med långsmala drag, samma som du fiskar havsöring med och en upphängarfluga framför draget. Vissa dagar tar makrillen på allt andra dagar är den mer selektiv. Prova då lite olika kombinationer av beten och flugor. Det vanligaste sättet att ta makrillen är nog ändå på stagg. Använd ett 6 till 8-grams glidande flöte och stagg som agn. Som flugfisk är makrillen utmärkt, en trevlig motståndare som bjuder på schyssta hugg och roliga fajter. Testa små nätta fiskimitationer som liknar staggen. Byt fluga om fisken inte tar, flugvalet är vissa dagar viktigare om man kan tro. Tafsspets på 0,20 millimeter.

Kan du bjussa på ett ställe där makrillen nås från land?

– Makrillen simmar längs hela västkusten i sök på föda och de flesta havsöringfiskare stöter på den titt som tätt från maj till slutet av sommaren. Men om jag för bjuda två bra ställen där du ofta hittar makrillen från land så testa på längst ut vid Kämpersviks båthamn eller runt klipporna utanför Instöbrons camping. Du når båda platserna med bil och det är enkelt att parkera.

Hur funkar det att meta makrill från båt?

Det fungerar givetvis ännu bättre att fiska makrillen från båt. Leta sillstimmen med ekolodet och fiska i närhet av dessa. Använd glidande flöte och stagg, placera staggen i utkanten eller strax ovanför stimmen. Att makrillen inte syns på ekolodet är en myt, du ser den jagande makrillen som utdragna, tunna ekon i och kring sillstimmen.

Om du vill behålla makrillen som mat, så gäller det att var noga med att snabbt bloda av den, annars kan den snabbt bli dålig. Vill du ändå återutsätta fisken bör den lossas från kroken utan att du tar i den. Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område, så chansen till roliga bifångster är goda.

Här nedan kan du läsa tipsen för att fånga näbbgädda:

Näbbgäddan är här – så fångar du den

 

 

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta