Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Makrillhelg

Redan nu är det högtryck i makrillfisket. Från internationellt vatten och långt in i fjordarna kommer rapporter om fina fångster.
Från mitt fönster kan jag se att makrillbåtarna börjat samla sig över kända tillhåll fast det bara är fredag morgon. Ryktena om att fisket varit bra har gjort att många gett sig ut i det fina försommarvädret och på bryggor och i hamnar är det stora samtalsämnet just nu makrill. Den första makrillen ska enligt många vara bäst som matfisk för att den är mindre fet än den vi fångar senare på året.
Hur som helst är det är inte mycket i världen som kan mäta sig med en nyfångad makrill penslad med olivolja och salt och sedan grillad på utegrillen. Jag vet vad jag ska göra i helgen…
Anders Nicander

Dom är här nu. Ge dig ut och svinga. (Foto: Anders Nicander)

Dom är här nu. Ge dig ut och svinga. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta