Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Märker marlin i Mexiko

Notera det röda märket ovanför bröstfenan. Det är en så kallad "tag". (Foto: Pasi Helin)

Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind märker marlin i Mexiko för Billfish Foundations räkning. Det hela ska resultera i viktig forskning och en dokumentär för SVT.
Spjutfisken marlin är en fisk som vandrar långa sträckor och korsar många gränser. Det gör dem sårbara för fiskeflottor som tänker att ”tar inte vi dem, tar något annat land dem”.
– För att få mer information om deras vandringar, kan man ”tagga” fiskarna, det vill säga sätta ett litet märke som talar om var de sist fångats och vad de då vägde, berättar Martin Falklind.
– Ju fler sportfiskare som väljer att göra detta, desto mer information kommer vi att få.
Fångar från kajak
De senaste åren har man börjat få grepp om den mexikanska populationen av striped marlin, berättar Dr Russel Nelson, forskare på The Billfish Foundation, som också är på plats i Mexiko tillsammans med Martin Falklind.

– Märkningen har visat att dessa fiskar inte alls lämnar Mexiko, som man tidigare trott. Det har blivit en tankeställare för de som hävdat att det är lika bra att ta dem, innan någon annan nation fiskar upp dem. Det är Mexikos fiskar och det är upp till dem att vårda populationen, säger Dr Russel Nelson.
Att Martin Falklind fångar fisken från sin lilla kajak, gör inte det hela mindre spektakulärt.
Dokumentären beräknas vara klar våren 2012.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta