Märker marlin i Mexiko

Notera det röda märket ovanför bröstfenan. Det är en så kallad "tag". (Foto: Pasi Helin)

Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind märker marlin i Mexiko för Billfish Foundations räkning. Det hela ska resultera i viktig forskning och en dokumentär för SVT.
Spjutfisken marlin är en fisk som vandrar långa sträckor och korsar många gränser. Det gör dem sårbara för fiskeflottor som tänker att ”tar inte vi dem, tar något annat land dem”.
– För att få mer information om deras vandringar, kan man ”tagga” fiskarna, det vill säga sätta ett litet märke som talar om var de sist fångats och vad de då vägde, berättar Martin Falklind.
– Ju fler sportfiskare som väljer att göra detta, desto mer information kommer vi att få.
Fångar från kajak
De senaste åren har man börjat få grepp om den mexikanska populationen av striped marlin, berättar Dr Russel Nelson, forskare på The Billfish Foundation, som också är på plats i Mexiko tillsammans med Martin Falklind.
– Märkningen har visat att dessa fiskar inte alls lämnar Mexiko, som man tidigare trott. Det har blivit en tankeställare för de som hävdat att det är lika bra att ta dem, innan någon annan nation fiskar upp dem. Det är Mexikos fiskar och det är upp till dem att vårda populationen, säger Dr Russel Nelson.
Att Martin Falklind fångar fisken från sin lilla kajak, gör inte det hela mindre spektakulärt.
Dokumentären beräknas vara klar våren 2012.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...