Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jakten på drömharren har försvårats av flera anledningar i sommar. Foto: Anders Lundin
Märkliga sommaren – fiske i populärt vatten stänger

Sommaren 2020 kan utan överdrift liknas vid en berg-och-dalbana, där ytterligheterna avlöst varandra. Det har varit omväxlande hetta, torka, kyla, stängda gränser och höga flöden långt in på säsongen.

Många svenska sportfiskare, i synnerhet flugfiskare, har hållit tummarna för att hösten ska bli säsongens crescendo, eftersom det på flera håll i Norrland varit väldigt höga flöden och ovanligt dåliga kläckningar. Hårkan och Långan i Jämtland har exempelvis pendlat kraftigt upp och ned i vattenflödet, vilket försvårat fisket. På många håll verkar fisken redan tidigt under sommaren lämnat strömmarna och parkerat i djuphålor, där det är svalare vatten.
Parallellt med detta har det även kommit varierande besked från Norge, där gränsen varit stängd för olika svenska regioner, vilket gjort det svårt för exempelvis svenska laxfiskare att planera sommaren.

Nu kommer också beskedet att det populära sensommarfisket i Stavreströmmen i Övre Gimån stängs. Anledningen är den senaste tidens värmebölja.
– Vattentemperaturen i Stavreströmmen har legat på +19 eller över det flera dagar i följd. Vi har väntat för att se om temperaturen skulle sjunka under den tid som Stavreströmmen varit stängd för arbete, men så har det inte blivit. Om det går att öppna igen under säsongen som är kvar är väl osäkert. Men vi följer självklart utvecklingen. Vi ber så mycket om överseende med detta, meddelar styrelsen genom ordförande Ernst Åslund.
De påpekar dock att andra strömmar i Övre Gimån kan vara fiskbara, och att även Stavreströmmen kan öppna om det blir svalare. Håll utkik på deras Facebooksida för senaste nytt.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta