Marmorkräftor var signalkräftor

marmorkräftor var signalkräftor

– Marmorkräftan kan bära på smittsamma sjukdomar som kräftpest och den är ett hot mot den biologiska mångfalden, säger Sofia Brockmark, HaV.

I juli gjordes fynd av mystiskt marmorerade kräftdjur i Skara kommun. Den slutliga analysen är nu klar och den visar att det inte rör sig om den invasiva arten marmorkräfta utan om signalkräftor.
– De djur som fångades hade en marmorering som vi tidigare inte sett hos signalkräftor i Sverige och det var svårt att säkert säga vilken art det rörde sig om i det tidiga skedet, säger Sofia Brockmark på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Fynden gjordes i början av juli i samband med en inventering av biologisk mångfald i våtmarker. På en plats hittades ett flertal misstänkta marmorkräftor, både vuxna och yngre exemplar. Dessa fotograferades på plats och bilderna skickades till sötvattenslaboratoriet vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Där konstaterades att kräftorna var mycket snarlika det amerikanska kräftsläktet Procambarus dit marmorkräftan hör. SLU valde att även be tre internationella expertgrupper om råd i analysen av bilderna. Den ena gruppen höll med om att där var marmorkräftor medan den andra gruppen hävdade att det troligen rörde sig om unga signalkräftor.
– I och med att experterna gjorde så olika bedömningar så valde SLU att undersöka fler av kräftdjuren i det aktuella vattendraget vid två provtillfällen. I båda fallen visade det sig vara signalkräftor och inga fynd av marmorkräfta har därför kunnat konstateras i Skara, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald vid HaV.
Marmorkräftan är en sötvattenkräfta som är populär bland akvarister. Det första fyndet av marmorkräftor (Procambarus fallax virginalis) i Sverige gjordes förra hösten i Märstaån i Sigtuna kommun. Arten reproducerar sig genom parthenogenes, också kallat jungfrufödsel. Det innebär att den inte behöver befruktas för att föröka sig, det räcker med en individ för att få till ett helt bestånd.
Den bedöms som invasiv, det vill säga att den kan konkurrera ut inhemska arter. Den förökar sig väldigt snabbt och har hög överlevnad. Det är olagligt att sätta ut sötvattenskräftor i svenska vattendrag utan tillstånd. Det är också förbjudet att föra in dem i landet samt att förvara och transportera sötvattenskräftor i Sverige.
– Därför är det viktigt att misstänkta fynd eller olaglig försäljning av marmorkräfta rapporteras in direkt till respektive länsstyrelse. Fynden i Märstaån visar att de här djuren finns i Sverige trots att vi har en tydlig lagstiftning. Det visar också att det finns en okunskap bland människor om vilket hot de kan utgöra för våra inhemska arter.
HaV har nationellt det administrativa och sammanhållande ansvaret för arbetet med främmande, invasiva arter i vattenmiljön. Efter fynden i Märstaån bildades en samverkansgrupp med kräftexperter från bland andra länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, SLU, och Zoobranschens riksförbund. Hittills har tolv levande och en död marmorkräfta hittats i Märstaån

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...