Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Mask kan förbättra miljön

Havsborstmasken Marenzelleria tål låga syrehalter och borrar sig djupare ner i bottensedimentet än sina släktingar. (Foto: Thomas Münter/Creative commons)

En nordamerikansk havsborstmask kan bli en räddare i nöden för övergödda och syrefria havsbottnar i Östersjön. Det visar forskning som Havs- och vattenmyndigheten tagit del av.
Som Fiskejournalen tidigare berättat, så breder livlösa bottnar ut sig i Östersjön. Enligt ett pressmeddelande från Havs- och vattenmyndigheten kan en havsborstmasken Marenzelleria bli räddningen. Sedan masken dök upp 1985 har den blivit en av de dominerande varelserna på norra Östersjöns bottnar. Främmande arter som tränger sig in i nya områden är annars ofta dåliga nyheter, men den lilla havsborstmasken har visat sig vara ett positivt tillskott till Östersjöns djurvärld.
Havsborstmasken Marenzelleria tål låga syrehalter. Den borrar sig djupare ner i bottensedimentet än sina inhemska släktingar och rör upp näringsämnen. Resultatet är en ökad omsättning och snabbare nedbrytning av allt organiskt avfall som ligger på bottnarna. Maskarnas arbete gör att problemet med låga syrehalter minskar.
Forskare i Stockholm och Helsingfors med flera platser har visat att havsbottnar i Stockholms skärgård blivit friskare samtidigt som Marenzelleria etablerat sig.

– Vi vet ännu inte vad det här kan leda till, men det är spännande forskning som har gett mycket lovande resultat, säger Bertil Håkansson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.
Förhoppningen är nu att Marenzelleria skulle kunna utnyttjas medvetet för att göra havsmiljön bättre.
Läs tidigare notiser om syrebrist här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta