Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Mattias Procheus med sin drömgädda. Foto: Privat
Mattias mäktiga gädda kom efter livslång jakt

Ge aldrig upp drömmen – speciellt inte om du är gäddfiskare. Mattias Procheus har jagat en gädda över 15 kilo i nästan hela sitt liv, och nu har han äntligen fått sitt stora mål uppfyllt.

Det har varit några trixiga veckor för många svenska gäddfiskare, där växlingen mellan säsongerna gått rasande fort. Isen hann knappt bli stabil innan den blev för svag att vistas på, med ödelagt fiske på många håll som resultat. Mattias Procheus tillhör dem som hittat öppet vatten, och dessutom aktiva gäddor.

Så här berättar han själv om det minst sagt lyckade fiskafänget:
– En tidig gäddsatsning tillsammans med min gode vän Alexander Runsten blev kvickt sammansatt då ett tillfälle plötsligt öppnat upp sig och stjärnorna stod snyggt uppradade. Kalender, väderleksförhållande och temperaturer visade sig från sina allra bästa sidor och tillsammans med en bra plan sattes grunden för något vi endast kunna drömma om.

Värt allt slit
Och drömmen som slog in vägde hela 15 300 gram och var 123 centimeter lång.

– Ett hugg, en drill och en håvning. Så enkelt var det. Och så svårt var det. En livstids jakt nedkokat till en och samma stund. Att jag skulle få turen att uppleva det så här tidigt i mitt liv trodde jag aldrig. Ödmjukheten och tacksamheten för denna fisk är obeskrivlig och stunder som dessa gör det tuffa och livslånga slitet värt det, hundra gånger om. Jag lovar, intygar en lycklig fångstman.

Stort grattis till en mäktig fisk, säger vi på Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta