[/caption] " /> Men vad säger Eskil egentligen… | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Men vad säger Eskil egentligen…

Vilka åtgärder menar Eskil att han vidtagit? (Foto: Regeringskansliet)

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson medverkade nyligen i radioprogrammet P4 Extra med Lotta Brommé. Intervjun handlade inte så mycket om dioxin, lax och kvoter – men när frågan dök upp gjorde ministern några märkliga uttalanden.
Lotta Brommé konstaterade att ”Laxen håller på att dö ut…” i radioprogrammet P4 Extra. ”…i endast en handfull svenska älvar finns det vildlax och läget är akut efter yrkesfiskarnas utfiskning.”
Minister Erlandsson medgav att han tagit åt sig av kritiken som riktades mot honom i Svt:s Uppdrag granskning . Han konstaterar att vattenkraften har omöjliggjort lekvandring och naturlig förökning för den vilda laxen.
Lotta Brommé undrar då när laxen kan tänkas komma tillbaks.

– Jag hoppas att dom åtgärder som vi nu har vidtagit för att stoppa tjuvfisket och för att bygga laxtrappor som gör att laxen kan ta sig förbi de kraftstationer i många älvar, ska göra att vi får ett större bestånd.
Detta är givetvis anmärkningsvärt då Eskil eller regeringen inte vidtagit några som helst åtgärder för att kraftbolagen ska tvingas bygga fisktrappor.
Här nedan kan du lyssna på intervjun i P4 Extra – spola fram till 42 minuter och 10 sekunder.
Missa inte vår brevkampanj till Eskil.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här kan det se ut längs Mörrumsån om planerna går i lås. Illustration: Blekinge Tekniska högskola
Lyxig kastanläggning ska sätta Blekinge på kartan

En lyxig och unik kastanläggning vid Mörrumsån kan bli nästa satsning för att sätta sportfisket i Blekinge på kartan. En presenterad förstudie avslöjar stora planer, där förhoppningen är att locka främst unga sportfiskare.

Det är Svenska Castingförbundet som i samarbete med bland annat Mörrums Kronolaxfiske smider planer på en kastanläggning, som i sitt utförande ska vara unik i Europa.
Sedan tidigare har det funnits planer på att etablera en kastanläggning i Ronneby kommun, men nu verkar alltså satsningen hamna i Karlshamn kommun i stället, och troligtvis i anslutning till Mörrumsån.

”En kastpoolsanläggning kommer stärka redan befintliga erbjudanden och tillföra något nytt, helt unikt för Europa och Sverige. Genom att arrangera internationella event vid anläggningen kommer 100-tals ambassadörer att sprida ordet i hela världen, vilket kommer stärka regionens image och varumärke på ett trovärdigt sätt”, står det i förstudien.
Nästa steg är att hitta finansiering och ännu fler samarbetspartners.

Lockar andra grupper
Någon som håller tummarna för att anläggningen blir verklighet är Ida-Maria Rigoll på Mörrums Kronolaxfiske.
– Vi håller tummarna. Med en sådan här kastanläggning skulle vi kunna locka helt andra grupper och erbjuda nya paketlösningar. Det finns redan en liknande anläggning i San Francisco, Golden Gate, men den i Karlshamns kommun skulle bli unik för Europa, säger Ida-Maria Rigoll som nu hoppas att både kommunen och andra aktörer ska nappa på idén.

Du kanske även gillar detta