Men vad säger Eskil egentligen…

Vilka åtgärder menar Eskil att han vidtagit? (Foto: Regeringskansliet)

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson medverkade nyligen i radioprogrammet P4 Extra med Lotta Brommé. Intervjun handlade inte så mycket om dioxin, lax och kvoter – men när frågan dök upp gjorde ministern några märkliga uttalanden.
Lotta Brommé konstaterade att ”Laxen håller på att dö ut…” i radioprogrammet P4 Extra. ”…i endast en handfull svenska älvar finns det vildlax och läget är akut efter yrkesfiskarnas utfiskning.”
Minister Erlandsson medgav att han tagit åt sig av kritiken som riktades mot honom i Svt:s Uppdrag granskning . Han konstaterar att vattenkraften har omöjliggjort lekvandring och naturlig förökning för den vilda laxen.
Lotta Brommé undrar då när laxen kan tänkas komma tillbaks.
– Jag hoppas att dom åtgärder som vi nu har vidtagit för att stoppa tjuvfisket och för att bygga laxtrappor som gör att laxen kan ta sig förbi de kraftstationer i många älvar, ska göra att vi får ett större bestånd.
Detta är givetvis anmärkningsvärt då Eskil eller regeringen inte vidtagit några som helst åtgärder för att kraftbolagen ska tvingas bygga fisktrappor.
Här nedan kan du lyssna på intervjun i P4 Extra – spola fram till 42 minuter och 10 sekunder.
Missa inte vår brevkampanj till Eskil.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...