Det är inte bara havsöringarna som patrullerar svenska västkusten, utan nu har även årets första lax registrerats i Ätran. Det var ett meterlångt exemplar som fångades på bild. " /> Meterlång lax prickar in fiskepremiären i Ätran | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Här är årets första lax i Ätran. Foto: Fiskdata.se
Meterlång lax prickar in fiskepremiären i Ätran

Det är inte bara havsöringarna som patrullerar svenska västkusten, utan nu har även årets första lax registrerats i Ätran. Det var ett meterlångt exemplar som fångades på bild.

Det var Fiskdatas kamera vid Hertingforsen som registrerade en lax på 99 centimeter i lördags, alldeles lagom till fiskepremiären 1 april. En av dem som gläds åt laxens uppstigning är biologen Ingemar Alenäs, som sätter in händelsen i ett större sammanhang på sin hemsida.

”Det är precis sex år sedan Kung Carl XVI Gustaf invigde Hertingforsen med den nya webbkameran. Efter forsens öppnande har antalet lekvandrande laxfiskar årligen ökat från cirka 2 000 till cirka 4 000 till lekområdena uppströms Hertings båda kraftverk”.

Nu hoppas han och övriga fiskvänner att det ska finnas tillräckligt med vatten för att fiskarna inte ska fastna vid det omdebatterade kraftverket i Ätrafors.

”För bara någon dag sedan stängde kraftbolaget av vattnet i Ätrans huvudfåra vid Ätrafors efter att det har flödat fritt hela vintern och våren. Låt oss hoppas att inga nystigna laxar hunnit vandra upp och “fångas” i “döda åfåran”. Om man tog tillvara laxens möjligheter skulle de tillåtas leka i detta N2000-område såsom de gjort under hundratals år före kraftverksbygget. Det enda som saknas är att vattnet inte stängs helt, utan att en minimitappning tillåts”, konstaterar Ingemar Alenäs.

Läs även tipsen inför öringpremiären på västkusten:

Äntligen premiär – öringlusten tokhög på västkusten

 

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta