Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljöbrott dödar Mörrumslax

Dieter Nobs med snygg lax från det världsberömda Kronolaxfisket i Mörrumsån. Ett fiske som drabbats av ett dråpslag på grund av kraftverksbygget i Fridafors. (Foto: Kronolaxfisket)

Tusentals döda havsöringar och laxar i Mörrumsån kan vara offer för ett miljöbrott. Åklagare undersöker nu om dammbygget i Fridafors bär skulden.
Det var häromdagen som tusentals döda och döende öringar, laxar och andra fiskar hittades nedströms kraftverket i Fridafors. Där håller Öresundskraft på att restaurera det gamla kraftverket och misstanke finns om att gjutningsarbeten vållat fiskdöden. Det kan handla om att kalken höjt pH-värdet, eller att det blivit syrebrist när en strömfåra tillfälligt stängdes av.
Miljöåklagare Ingvar Wennersten har tagit kontakt med Blekingepolisen för att undersöka om det begåtts ett miljöbrott.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta