Miljöförstöring och försämrad havsmiljö oroar oss mest

SOM-undersökningen visar att miljöfrågor engagerar stort idag. (Bild: SOM-INSTITUTET)

SOM-undersökningen visar att miljöfrågor engagerar stort idag. (Bild: SOM-INSTITUTET)

Sveriges största vattenvårdsorganisation tar oron på allvar. Stöd Sportfiskarnas arbete och bli medlem du också!
SOM-institutet vid Göteborgs Universitet har publicerat den nationella SOM-undersökningen 2013. På frågan ”Om du ser till läget idag, vad upplever du själv som mest oroande?” svarar de flesta miljöförstöring och försämrad havsmiljö. Oron är större över miljön än över arbetslösheten och militära konflikter.
Från Sportfiskarnas sida har vi länge hävdat att den här oron måste tas på allvar. Varje år arbetar 100 000 sportfiskare mer än 900 000 ideella dagar med fiske- och vattenvård. Det motsvarar nästan tio naturvårdsverk eller 15 heltidsanställda i varje kommun.

Konkret fiske- och naturvård
Med våra medlemmar och klubbar och föreningar är Sportfiskarna en stor tillgång i arbetet med att uppnå såväl vattendirektivets krav som de nationella miljökvalitetsmålen. Vårt Rovfiskprojekt längs ostkusten är även ett av de mest omfattande naturvårdsprojekt som drivs i Sverige idag. Sportfiskarna står också för mycket av informationen och utbildningen kring vattenvård i Sverige.

Vi är på plats i Bryssel
Även i Bryssel arbetar Sportfiskarna för en bättre vattenmiljö, både genom European Anglers Association, EAA, och med eget lobbyarbete.
Om vi blir fler kan vi göra mer. Stöd Sportfiskarnas arbete och BLI MEDLEM!
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...