Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljömärkning ger resultat

Fler yrkesfiskare än någonsin väljer att bli certifierade av MSC. (Foto: Ulf Berglund/MSC)

Fler konsumenter köper och efterfrågar miljömärkt fisk men få är medvetna om varför miljömärkt fisk är bra. Nyligen släpptes den första globala studien om Marine Stewardship Council:s (MSC) miljömärkning och dess effekter på havet och fisken.
Det senaste året har MSC noterat en ökad efterfrågan på sin miljömärkning. Antalet MSC-märkta fisk- och skaldjursprodukter på den svenska marknaden har fördubblats. Allt fler livsmedelsföretag väljer att köpa miljömärkt fisk och fler fiskare än någonsin väljer att bli certifierade av MSC. Under det gångna året beslutade exempelvis matvarujätten McDonalds i Europa att certifiera sig enligt MSC:s spårbarhetsstandard. I Sverige serverar de endast MSC-certifierad torsk från Östersjön.
Nyligen lanserades den första globala oberoende studien om vilka effekter som miljömärkningen har på havet och fisken. De undersökta fiskena finns över hela världen. Från Hjälmaren till Sydafrika och Alaska.

– Rapporten visar på tydliga förbättringar. Bland annat har mängden bifångst minskat kraftigt. En annan effekt är att flera marina skyddade områden har skapats som en följd av certifieringen, säger Minna Epps, verksamhetschef för MSC i Östersjöregionen.
Här kan du läsa mer.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta