Miljoner till kraftverken

Svenska kraftverksägare höstar in tusentals miljoner kronor av elkundernas pengar – i många fall för att driva olagliga vattenkraftverk!
TV4:s pågående granskning av den småskaliga vattenkraften i Sverige visar på häpnadsväckande brister i myndigheternas kontroll. 42 procent av kraftverken körs med gamla tillstånd utan miljökrav, 56 procent körs utan några tillstånd alls – och alla håvar in miljon efter miljon i bidrag.
Bidragen, som delas ut av Energimyndigheten, är så kallade elcertifikat som ska gynna satsningar på förnyelsebar energi. Men väldigt ofta hamnar pengar hos kraftbolag som driver gamla, miljöförstörande kraftverk.
Elcertifikaten är pengar som betalas av elkonsumenterna. De kommer inte ut något okänt ymnighetshorn, utan finns som en delpost på din elräkning, varje gång du betalar den. Under de senaste tre åren har vi betalat ofattbara 1800 miljoner kronor till kraftbolag som saknar eller har gamla tillstånd för sina kraftverk!
Allt det här framgår av den ingående granskning som TV4 Nyheterna har gjort. De har även följt upp med reportage i sina lokala kanaler, som till exempel i TV4 Halland.
Svenne Andersson

TV4 Nyheterna har gjort en stor satsning för att ta reda på hur de fungerar med bidragen till småskalig vattenkraft.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...