Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Miljoner till kraftverken

Svenska kraftverksägare höstar in tusentals miljoner kronor av elkundernas pengar – i många fall för att driva olagliga vattenkraftverk!
TV4:s pågående granskning av den småskaliga vattenkraften i Sverige visar på häpnadsväckande brister i myndigheternas kontroll. 42 procent av kraftverken körs med gamla tillstånd utan miljökrav, 56 procent körs utan några tillstånd alls – och alla håvar in miljon efter miljon i bidrag.
Bidragen, som delas ut av Energimyndigheten, är så kallade elcertifikat som ska gynna satsningar på förnyelsebar energi. Men väldigt ofta hamnar pengar hos kraftbolag som driver gamla, miljöförstörande kraftverk.
Elcertifikaten är pengar som betalas av elkonsumenterna. De kommer inte ut något okänt ymnighetshorn, utan finns som en delpost på din elräkning, varje gång du betalar den. Under de senaste tre åren har vi betalat ofattbara 1800 miljoner kronor till kraftbolag som saknar eller har gamla tillstånd för sina kraftverk!

Allt det här framgår av den ingående granskning som TV4 Nyheterna har gjort. De har även följt upp med reportage i sina lokala kanaler, som till exempel i TV4 Halland.
Svenne Andersson

TV4 Nyheterna har gjort en stor satsning för att ta reda på hur de fungerar med bidragen till småskalig vattenkraft.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta