Minihälleflundra i bohusskärgården

En gång var hälleflundran vanlig i bohusläns skärgård.

På min favoritfiskeplats i yttersta skärgården möts jag av en flock jagande tumlare och nyfiket närgångna sälar. Stormakrillen nere vid botten verkar måttligt intresserad av agnet men som alltid när man fiskar i havet händer det något oväntat. Som att man fångar en hälleflundra.

När jag vevar upp den lilla fisk som tagit mitt agn noterar jag att den inte drar som någon av de andra arter jag fått under dagen. Men eftersom fisken är så liten är jag mest angelägen om att få kroka av den och komma ner igen. Jag lyfter fisken och bläddrar i minnesbanken efter vad det är jag fångat. Kan det verkligen vara en hälleflundra? Och jag som faktiskt är fotograf har ingen kamera med mig. Trött på att släpa runt på tung och dyr utrustning lät jag allt var hemma i dag, jag skulle ju bara fiska lite i det fantastiska förhöstvädret. Jag fipplar med telefonen och får nöja mig med en halvsuddig bild.

En gång var hälleflundran både vanlig och riktigt storvuxen i Bohusläns skärgård. Kanske lika vanlig som i Nordnorge. Men ett intensivt fiske med så kallade backor utrotade mer eller mindre hälleflundran i svenska kustvatten redan under 1800-talet. Det svenska sportfiskerekordet låg länge på några hundra gram, men de under de senaste åren har det fångats några vuxna flundror om än på stora djup långt ut från kusten. Det svenska sportfiskerekordet på hälleflundra innehas av Fredrik von Elern och lyder på 111.3 kilo. Den fisken togs 2013 väst Väderöarna. Min fisk vägde i bästa fall 200 gram men den visar på potentialen i vatten som faktiskt tillhör de mest produktiva i världen. Vattnen mellan Pater Noster och Måseskär

Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...