På min favoritfiskeplats i yttersta skärgården möts jag av en flock jagande tumlare och nyfiket närgångna sälar. Stormakrillen nere vid botten verkar måttligt intresserad av agnet men som alltid när man fiskar i havet händer det något oväntat. Som att man fångar en hälleflundra. " /> Minihälleflundra i bohusskärgården | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige nicander
En gång var hälleflundran vanlig i bohusläns skärgård.
Minihälleflundra i bohusskärgården

På min favoritfiskeplats i yttersta skärgården möts jag av en flock jagande tumlare och nyfiket närgångna sälar. Stormakrillen nere vid botten verkar måttligt intresserad av agnet men som alltid när man fiskar i havet händer det något oväntat. Som att man fångar en hälleflundra.

När jag vevar upp den lilla fisk som tagit mitt agn noterar jag att den inte drar som någon av de andra arter jag fått under dagen. Men eftersom fisken är så liten är jag mest angelägen om att få kroka av den och komma ner igen. Jag lyfter fisken och bläddrar i minnesbanken efter vad det är jag fångat. Kan det verkligen vara en hälleflundra? Och jag som faktiskt är fotograf har ingen kamera med mig. Trött på att släpa runt på tung och dyr utrustning lät jag allt var hemma i dag, jag skulle ju bara fiska lite i det fantastiska förhöstvädret. Jag fipplar med telefonen och får nöja mig med en halvsuddig bild.

En gång var hälleflundran både vanlig och riktigt storvuxen i Bohusläns skärgård. Kanske lika vanlig som i Nordnorge. Men ett intensivt fiske med så kallade backor utrotade mer eller mindre hälleflundran i svenska kustvatten redan under 1800-talet. Det svenska sportfiskerekordet låg länge på några hundra gram, men de under de senaste åren har det fångats några vuxna flundror om än på stora djup långt ut från kusten. Det svenska sportfiskerekordet på hälleflundra innehas av Fredrik von Elern och lyder på 111.3 kilo. Den fisken togs 2013 väst Väderöarna. Min fisk vägde i bästa fall 200 gram men den visar på potentialen i vatten som faktiskt tillhör de mest produktiva i världen. Vattnen mellan Pater Noster och Måseskär

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta