På min favoritfiskeplats i yttersta skärgården möts jag av en flock jagande tumlare och nyfiket närgångna sälar. Stormakrillen nere vid botten verkar måttligt intresserad av agnet men som alltid när man fiskar i havet händer det något oväntat. Som att man fångar en hälleflundra. " /> Minihälleflundra i bohusskärgården | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige nicander
En gång var hälleflundran vanlig i bohusläns skärgård.
Minihälleflundra i bohusskärgården

På min favoritfiskeplats i yttersta skärgården möts jag av en flock jagande tumlare och nyfiket närgångna sälar. Stormakrillen nere vid botten verkar måttligt intresserad av agnet men som alltid när man fiskar i havet händer det något oväntat. Som att man fångar en hälleflundra.

När jag vevar upp den lilla fisk som tagit mitt agn noterar jag att den inte drar som någon av de andra arter jag fått under dagen. Men eftersom fisken är så liten är jag mest angelägen om att få kroka av den och komma ner igen. Jag lyfter fisken och bläddrar i minnesbanken efter vad det är jag fångat. Kan det verkligen vara en hälleflundra? Och jag som faktiskt är fotograf har ingen kamera med mig. Trött på att släpa runt på tung och dyr utrustning lät jag allt var hemma i dag, jag skulle ju bara fiska lite i det fantastiska förhöstvädret. Jag fipplar med telefonen och får nöja mig med en halvsuddig bild.

En gång var hälleflundran både vanlig och riktigt storvuxen i Bohusläns skärgård. Kanske lika vanlig som i Nordnorge. Men ett intensivt fiske med så kallade backor utrotade mer eller mindre hälleflundran i svenska kustvatten redan under 1800-talet. Det svenska sportfiskerekordet låg länge på några hundra gram, men de under de senaste åren har det fångats några vuxna flundror om än på stora djup långt ut från kusten. Det svenska sportfiskerekordet på hälleflundra innehas av Fredrik von Elern och lyder på 111.3 kilo. Den fisken togs 2013 väst Väderöarna. Min fisk vägde i bästa fall 200 gram men den visar på potentialen i vatten som faktiskt tillhör de mest produktiva i världen. Vattnen mellan Pater Noster och Måseskär

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta