" /> Minimässa med havsöring i fokus | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Minimässa med havsöring i fokus

Längtar du efter den 1 april och havsöringspremiären på västkusten? Det är du i så fall inte ensam om. Havsöringen är en fisk som engagerar och i helgen slår EL-GE Sportfiske upp dörrarna till deras traditionella minimässa i Göteborgsbutiken.

Nästa söndag lär västkustens stränder vara fulla av fiskesugna flug- och spinnfiskare. Då är det nämligen åter lovligt att fånga den vackra och stridbara havsöringen.
Ett kul sätt att förbereda säsongen är att besöka EL-GE Sportfiskes minimässa i helgen. Mässan hålls för tolfte året i rad och årets utbud lär falla många i smaken.

”På årets mässa kommer ni kunna träffa många erfarna fiskare, bland annat Johan Klingberg”

– På årets mässa kommer ni kunna träffa många erfarna fiskare, bland annat Johan Klingberg och många fler vid flugbindarbordet. Ni kan även äta god och västkustinspirerad mat ute i mattältet hos Gunnar Berg, snacka med ett stort gäng leverantörer som visar årets hetaste nyheter och mycket, mycket mer, hälsar Kim Palmqvist på EL-GE Sportfiske.

Det mesta på mässan kommer naturligtvis att handla om havsöring men i år är utbudet större för alla som även fiskar andra arter, berättar Kim.

– Vi kommer ha en ung betesbyggare på plats som gjuter jiggar och bygger träbeten för predatorfisket och kommer även att ha vår egna rulldoktor på mässan som kommer kunna serva din rulle på plats. För dig som gillar Norgefisket kommer vi ha Fiskebussen här som pratar havsfiske. Detta är en liten del av vad du kan förvänta dig på EL-GE Sportfiskes mässa i helgen. Välkomna!

Läs mer om EL-GE:s minimässa här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
15 minuter sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta