Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Minimimått på gös höjs i Mälaren

Gös, Sander lucioperca, är Västmanlands landskapsfisk. Den blir könsmogen mellan 2 och fem års ålder och målet är att alla gösar ska hinna leka minst en gång innan de fångas.

Första juli i år höjs minimimåttet på gös från 40 till 45 centimeter i Mälaren. Tanken är att det ska resultera i en ökad medelvikt, precis som det har gjort i Hjälmaren.
För drygt tio år sedan införde man en höjning av minimimåttet i Hjälmaren. Syftet var att gösen skulle hinna leka minst en gång innan den fångades. De extra fem centimetrarna gav ett förbluffande resultat.
– Från att medelfångsten mellan år 2001-2007 varit på 59 ton, ökade den till 153 ton mellan år 2001-2007, berättar länsfiskekonsulent Martin Engström i Örebro.

Att det har tagit så lång tid att införa samma regler i Mälaren, beror på att det funnit ett motstånd hos yrkesfiskarna. I dagsläget verkar dock både sportfiskare och de flesta yrkesfiskare se på höjningen som något positivt.
– Själv har jag väntat på det här i tjugo år, säger yrkesfiskaren Per Vidlund till SVT.
Per Vidlund tror att det sista motståndet kommer att försvinna när resultaten visar sig.
Källa: SVT
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta