Havsöringen är en fantastisk sportfisk och storleken på fiskarna på Västkusten har ökat de senaste åren.[/caption] " /> Missa inte havsöringens dag | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Missa inte havsöringens dag
Havsöringen är en fantastisk sportfisk och storleken på fiskarna på Västkusten har ökat de senaste åren.

Havsöringen är en fantastisk sportfisk och storleken på fiskarna på Västkusten har ökat de senaste åren.

På lördag är det Havsöringens dag, en minimässa för havsöring på västkusten. Hälften av intäkterna går direkt till fiskevård.
Mässan arrangeras av Fiskevårdsnätverket i Göteborg i samarbete med Tellis Flugfiske och äger rum på Torslandas kulturhus Vingen den 14 februari. Under denna dag för ni möjligheten att gå på föreläsningar, träffa profiler, leverantörer, flugbindare – alla är där för att prata havsöring!
Vid flugbindarborden återfinns Lucas Eliasson, Albin Löfqvist, Martin Johansson, Peter Sagvall och Rikard Lindén. På utställarplats hittar vi bland annat Guideline, Bios, Loop, Orvis, M & M Sportfiske, EL-GE Sportfiske, Sportfiskarna och Vision. Henrik Larsson från Sweden Fishing och Tellis Katsogiannis själv kommer att föreläsa.
Hälften av de hundra kronorna för inträdet går direkt till fiskevård.
Läs mer.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta