Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det var ingen pigghaj utan en gråhaj. Foto: Privat/Facebook
Missbedömde art – tog inte mått på trolig rekordhaj

Att det var ett nytt norskt rekord verkar de flesta vara överens om – dessutom med bred marginal. Men bevisen slängdes överbord, utan att registreras.

Hajen fick komma upp och vända.

Vi kan inte låta bli att rapportera om fiskafänget utanför Askøy i Norge som blivit en snackis, som handlar om Endre Edvardsen. Han var säker på att han fått en fredad pigghaj på kroken, och därför fick fångsten simma vidare utan mätning och vägning.
Sedan han lagt ut fisken på sociala medier så blev det dock annat ljud i skällan. Det visade sig nämligen vara ett exemplar av gråhaj, och på bilderna syns det att den är större än norska rekordet från 1978, på 10,6 kilo och 134 centimeter.

Enligt SLU:s Artfakta landas gråhaj inte så ofta i Sverige, antagligen på grund av att den inte förekommer så ofta i svenska vatten. I Storbritannien är den dock en populär mat- och sportfisk.
Till norska Fiskeavisen säger Endre Edvardsen att han grämde sig till en början över att inte ha tagit måtten på hajen.

– Det går fint, men jag irriterade mig lite i början. Jag är väldigt glad över att den överlevde och simmade så fint tillbaka ned i djupet.
Här kan du läsa hela storyn, och även se filmklipp från händelsen.

Relaterad nyhet från din region
10 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta