Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det var ingen pigghaj utan en gråhaj. Foto: Privat/Facebook
Missbedömde art – tog inte mått på trolig rekordhaj

Att det var ett nytt norskt rekord verkar de flesta vara överens om – dessutom med bred marginal. Men bevisen slängdes överbord, utan att registreras.

Hajen fick komma upp och vända.

Vi kan inte låta bli att rapportera om fiskafänget utanför Askøy i Norge som blivit en snackis, som handlar om Endre Edvardsen. Han var säker på att han fått en fredad pigghaj på kroken, och därför fick fångsten simma vidare utan mätning och vägning.
Sedan han lagt ut fisken på sociala medier så blev det dock annat ljud i skällan. Det visade sig nämligen vara ett exemplar av gråhaj, och på bilderna syns det att den är större än norska rekordet från 1978, på 10,6 kilo och 134 centimeter.

Enligt SLU:s Artfakta landas gråhaj inte så ofta i Sverige, antagligen på grund av att den inte förekommer så ofta i svenska vatten. I Storbritannien är den dock en populär mat- och sportfisk.
Till norska Fiskeavisen säger Endre Edvardsen att han grämde sig till en början över att inte ha tagit måtten på hajen.

– Det går fint, men jag irriterade mig lite i början. Jag är väldigt glad över att den överlevde och simmade så fint tillbaka ned i djupet.
Här kan du läsa hela storyn, och även se filmklipp från händelsen.

Relaterad nyhet från din region
26 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta