Misstänkt mal var monstergädda!

Michael med sitt livs fisk. Vikten på den 130 centimeter långa gäddan kan vi bara gissa oss till, eftersom snabb retur prioriterades. Foto: Michael Ziervogel

Betesfisk under båten, jagande abborrar och enstaka gösar som lurade i mellanvattnet talade för ett riktigt kanonfiske. Men knappast kunde Michael Ziervogel ana vad som väntade när han i fjärde driften kastade ut sin 10-centimeters shadjigg. Tvärstoppet och spöts djupa båge förde tankarna till en stor mal. Men upp kom istället den största gädda han någonsin sett!

När Michael Ziervogel och hans fiskekompis Jan-Simon avslutade årets Predatortour i Nederländerna behövde de verkligen få fart på sitt fiske. De första dagarna hade i stort sett blåst bort då vännerna fiskade i en vindkänslig Linder Fisherman. Men under tävlingens sista dag var vädergudarna mer generösa och fisket kunde äntligen bedrivas på den stora sjö de hoppats på.
Platsen såg verkligen lovande ut. Vattnet var ljusgrönt och klart och botten låg omkring tio meter under båten. På lodet sågs massor av fisk i varierande storlek. Planen var att Jan-Simon skulle gå efter gös och gädda med sin 18-centimeter shadjigg medan Michael satsade på de aktiva abborrar som jagade betesfisk i ytan och mellanvattnet. Och snabbt fick vännerna hugg. Men de stora fiskarna saknades och först i fjärde driften blev det riktigt spännande.
– Jag fiskade med en 10-centimeters shadjigg i favoritfärgen Chartreuse och lät betet studsa längs en djupbrant. Plötsligt kom ett brutalt hugg som nästan slet spöt ur händerna.

”Plötsligt kom ett brutalt hugg som nästan slet spöt ur händerna”

Mitt Antares-spö såg ut som ett U och jag trodde först att jag fått en riktigt stor mal. Men efter ett tag började jag tveka eftersom de typiska stjärtslagen aldrig kom.  Kunde det vara en gädda? Jag satte stenhård press och lyckades snabbt få upp fisken mot ytan. När vi såg den väldiga gäddan blev vi helt stumma. Vilken fisk! Ingen av oss hade någonsin sett en så stor gädda. I alla fall inte levande.

”Ingen av oss hade någonsin sett en så stor gädda. I alla fall inte levande”

Jan-Simon var snabb med håven och lyckades få in fisken. Plötsligt liknade vår största håv en liten fjärilshåv!  Fisken var groteskt stor och vi fick hålla i håvens kanter för att få upp den i båten. Tyngden var enorm och vi insåg direkt att detta var vår livs fisk. Vi hade inte fått en gäddmamma – snarare en gäddmormor! Nu var det viktigaste att snabbt dokumentera och mäta fisken så den inte riskerade att dö.

”Den var enormt bred över ryggen och när den mätte 130 centimeter blev vi helt paffa”

Gäddan var enormt bred över ryggen och när den mätte 130 centimeter blev vi helt paffa. Någon vägning hann vi inte med eftersom vi snabbt ville få tillbaka fisken i vattnet. Att se den ge sig av med ett par kraftiga stjärtslag var helt fantastiskt och vi skrek spontant rakt ut över sjön. Jag inser att jag nog aldrig kommer få en liknande gädda igen. Den här gången var mitt bete på rätt plats vid rätt tid. Och nu känns allt bara helt fantastiskt, berättar Michael.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Vi tackar Michael för rapporten och gratulerar till hans drömfisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...