Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Du kan fiska mört med gott samvete i Stockholms skärgård. Foto: Christoffer Persson
Mörka orsaken bakom mörtmassorna i Stockholm

Det klassiska metet efter mört kanske går mot en renässans – åtminstone i Stockholms skärgård. Beståndet av mört har nämligen vuxit sig starkare vid Vaxholm utanför Stockholm och vid Lagnö söder om Norrtälje.

Det är SLU som genomfört sitt årliga provfiske, där de alltså konstaterar att mörten är talrik. Däremot handlar det inte om att ekosystemet blivit friskare.
– Karpfiskar som mört gynnas av grumligt och näringsrikt vatten och speciellt i Vaxholm är vattnet grumligt på grund av både övergödningen och den hårt trafikerade farleden, säger Noora Mustamäki, miljöanalytiker vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

Det konstateras också att fiskarna vid Vaxholm är relativt stora, medan fångsterna av stora fiskar vid Lagnö har minskat. Det gäller både för samtliga arter generellt (fiskar större än 30 centimeter) och för abborre (abborrar större än 25 centimeter).
En anledning till den stora fisken vid Vaxholm kan bero på lägre fisketryck och att predatorerna inte har lika mycket utrymme i den inre skärgården, enligt Noora Mustamäki.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta