Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Mörteldoradot Ljusnan

Det är uppenbarligen från Ljusnan de stora mörtarna ska hämtas. Det är inte så länge sedan vi kunde presentera Björn Myrberg med mört på nästan 1,5 kilo. Den överträffas nu av en Ljusnanmört, fångad av Markus Nyman.
Markus, som bor i Falköping, är inget blåbär när det gäller specimenfiske – men har länge saknat en riktigt stor mört i meritlistan.
”Ända sen man var liten har jag sett en kilosmört som overklig, men också varit fast besluten att någon gång få hålla i en”, skriver Markus i anmälan till Recordfisken.
I mitten av oktober drog han, och kompisen Stefan Nordberg, norröver för att testa Ljusnan. På vägen stannade de till vid Sporting, köpte mäsk, maggot och annan smått och gott, så de kände sig väl förberedda.

Men trots noggranna förberedelser med lodning, uppmärkning och byte av tackel ville det inte bli annat än abborre och småmört. Efter 15 timmars fiske var det två rätt trötta metare som gick och la sig i bilen.
Klockan fem på morgonen ringde väckarklockan och så var det nya tag. Efter ett tag började Markus få större mörtar och så plötsligt:
”Jag får kroka en betydligt större fisk. Efter att först ha gått tungt i sidled börjar den närmare land att stånga ordentligt. Linan viner och vid ett par tillfällen tvingas jag t o m ge nån meter lina. Kan tyckas töntigt på en mört, men tro mig – den var galen!”
Till slut får Markus upp mörten och tror knappt sina ögon när han börjar mäta och väga. 46 centimeter lång, 34 i omkrets och hela 1506 gram tung. Själv tror Markus att det är den tredje största mörten som spöfångats i Sverige.
Svenne Andersson

Markus Nyman tog en tur till Ljusnan och belönades med en mört på 1506 gram.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta