Mörteldoradot Ljusnan

Det är uppenbarligen från Ljusnan de stora mörtarna ska hämtas. Det är inte så länge sedan vi kunde presentera Björn Myrberg med mört på nästan 1,5 kilo. Den överträffas nu av en Ljusnanmört, fångad av Markus Nyman.
Markus, som bor i Falköping, är inget blåbär när det gäller specimenfiske – men har länge saknat en riktigt stor mört i meritlistan.
”Ända sen man var liten har jag sett en kilosmört som overklig, men också varit fast besluten att någon gång få hålla i en”, skriver Markus i anmälan till Recordfisken.
I mitten av oktober drog han, och kompisen Stefan Nordberg, norröver för att testa Ljusnan. På vägen stannade de till vid Sporting, köpte mäsk, maggot och annan smått och gott, så de kände sig väl förberedda.
Men trots noggranna förberedelser med lodning, uppmärkning och byte av tackel ville det inte bli annat än abborre och småmört. Efter 15 timmars fiske var det två rätt trötta metare som gick och la sig i bilen.
Klockan fem på morgonen ringde väckarklockan och så var det nya tag. Efter ett tag började Markus få större mörtar och så plötsligt:
”Jag får kroka en betydligt större fisk. Efter att först ha gått tungt i sidled börjar den närmare land att stånga ordentligt. Linan viner och vid ett par tillfällen tvingas jag t o m ge nån meter lina. Kan tyckas töntigt på en mört, men tro mig – den var galen!”
Till slut får Markus upp mörten och tror knappt sina ögon när han börjar mäta och väga. 46 centimeter lång, 34 i omkrets och hela 1506 gram tung. Själv tror Markus att det är den tredje största mörten som spöfångats i Sverige.
Svenne Andersson

Markus Nyman tog en tur till Ljusnan och belönades med en mört på 1506 gram.

Annons
AKTUELLT

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Mikael fångade 1000-kiloshaj

Mikael Åkesson hade ägnat natten åt djuphavsfiske efter håkäring i nordnorska Andfjorden. På morgonkvisten tog han en tupplur och då kom hugget han väntat på. Yrvaken satte han mothugget och en blytung kamp tog vid. Först en och en halv timme senare fick han se vad han tampats med – en väldig haj på över

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...