Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Möt upp i Arjeplog

Demonstrationen mot vattenkraftverket i Arjeplog den 2 juli ska bli en riktig folkfest. Det hoppas i alla fall arrangerande Älvräddarna som räknar med ett par hundra deltagare.
– Det ska bli en fredlig demonstration på Torget i Arjeplog, mellan kyrkan och Silvermuseet. Vi ska se till så att det finns möjlighet att grilla och vi bjuder på tal och musik, säger Älvräddarnas ordförande Christer Borg som själv ska tala på mötet. Även Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind kommer att hålla ett anförande.
Manifestationen riktar sig mot det kraftverk som ska byggas i Arjeplogsströmmarna av Arjeplogs Allmänning. Kraftverksplanerna hotar bland annat den unika, storvuxna Arjeplogsöringen, men även harrbeståndet i Vaukaströmmarna.
Förutom Martin Falklind har andra fiskekändisar som Gunnar Westrin, Peter Sjödin och William Moberg-Faulds aviserat att de tänker närvara.
Mer information om evenemanget och möjlighet att köpa t-tröjan hittar man på Älvräddarnas hemsida.
Svenne Andersson

Älvräddarna har producerat en speciell t-tröja som man kan köpa för att visa att man stöder protesterna mot kraftverket.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta