Fingallret framför turbinerna vid Karlshammars kraftverk är förhoppningsvis snart på plats, dock inte med ägarnas goda vilja. Fingallret framför turbinerna vid Karlshammars kraftverk är förhoppningsvis snart på plats, dock inte med ägarnas goda vilja.[/caption] " /> Motvillig miljöanpassning av kraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Motvillig miljöanpassning av kraftverk
Fingallret framför turbinerna vid Karlshammars kraftverk är förhoppningsvis snart på plats, dock inte med ägarnas goda vilja.

Fingallret framför turbinerna vid Karlshammars kraftverk är förhoppningsvis snart på plats, dock inte med ägarnas goda vilja.

IR Kraft AB, som driver Karlshammars kraftverk, vägrade under lång tid att installera fingaller vid sin anläggning i Emån. Detta trots att man blivit ålagda detta. Nu har man motvilligt inlett arbetet, men hävdar bestämt att gallret ”inte gör någon nytta”.
Kraftstationens ägare Ingemar Relfssons uttalande kan möjligen förklara varför han tidigare konsekvent har vägrat att montera fingaller framför turbinerna. Han har tidigare även sagt att: ”Ingen kan påstå att någon fisk har dött någonstans. Det saknas bevis och ingen har sett något”.
Kraftverket ligger i Emån, där världens största havsöringar simmar, och tidigare har såväl Älvräddarna som Kammarkollegiet påpekat den uppenbara risken för utvandrande havsöringar att möta döden i kraftverkets turbiner.
Läs tidigare notiser om IR Kraft AB.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta