Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Multejakten fortsätter

Trots regn och blåst fortsatte Anders Christensson i dag att söka Västkustens multar. Fiskejournalen var med.
Trots sämsta tänkbara förhållanden gav vi oss ut på multejakt. Hård vind, regn och grumligt vatten är i det närmaste motsatsen till de förhållanden man vill ha. På platser där Anders så sent som i går såg mängder med multe tycktes vattnen i det närmaste tomma. Ändå konstaterade Anders att en dag med usla förhållanden ger en chans som man missat om man stannat hemma. En inställning som alldeles säkert är en viktig förklaring till Anders fantastiska framgångar i fisket.
Lika positiv inställning hade inte överklassdamen i Kullavik som i går hotade Anders med att ringa hamnfogden. Inte nog med att han parkerat bilen i hamnen, han tog ju dessutom barnens fisk! Att förklara för damen att fisken, i det fall den fångats, skulle ha återutsatts hade förmodligen saknat mening. Man kan gissa att sportfiskare inte är riktigt välkomna i den hamnen.
Anders Nicander

Trots svåra förhållanden väntar Anders på att multarna ska entra scenen. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta