Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige nicander
Multetid

Sensommaren är rätt tid för den som vill fresta den svårfångade multen. Är du vid kusten så håll ögonen öppna, den finns där man minst anar det.
Den tjockläppade multen är sommargäst på Väst- och Sydkusten. Den trivs i varmt vatten och håller gärna till i småbåtshamnar. De flera kilo tunga fiskarna kan ofta ses beta på bryggpålar eller kryssa i ytan med ryggarna ovanför ytan. Exakt vad multarna föredrar för föda är inte helt klart. Ofta har man hävdat att de är vegetarianer, men de tycks även äta fisk och kräftdjur – åtminstone då och då. Få fiskar har därför förbryllat de som försökt fånga den som multen. De som lyckats fånga någon har oftast gjort det på bröd efter det att de ”mäskat” fiskeplatsen där de sett fiskarna och fått dessa att börja äta av mäsket som oftast bestått av bröd. När fiskarna väl börjat äta har man kunnat lura dem att ta en bit bröd med en krok i. Enstaka fiskar har fångats på gröna flugor och ännu färre har tagits på drag. Vill man anta en sann utmaning så är det att knäcka koden till hur man fiskar multe med framgång.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta