Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Musik och fiske hör ihop

Forshagaakademin väljer färg och form när de ska attrahera nya elever på årets sportfiskemässa. I montern erbjuds galna profilfoton och en härlig hänghörna.
Är du mest disco, hårdrock eller rockabilly? Det är frågan som ställs innan du får din profilbild tagen i Forshagaakemins monter. Galna och fantasifulla fiskar matchas med peruker, dräkter och bakgrunder.
– Fiske är inte bara fiske. Fiske handlar lika mycket om identitet, musik och om sociala band. I synnerhet för ungdomar, säger Anneli Romany, projektledare vid Forshagaakademin.
– Genom att erbjuda en hänghörna där man kan sitta och snacka och kolla in de som klär ut sig för fotograferingen, hoppas vi samla barn och ungdomar och få utrymme att föra en dialog.
Sportfiskemässan i Jönköping börjar på fredag och Forshagaakademins monter finner du direkt innanför entrén.

Fiske och hårdrock – visst passar det. Passa på att ta din egen profilbild på Sportfiskemässan.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta