Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Näbbisarna är här

Näbbgäddan är en alltid lika roligt vårtecken. (Foto: Anders Nicander)

Ett alltid lika efterlängtat vårtecken är näbbgäddornas ankomst . Och trots en ganska kall april börjar de första rapporterna om fångster strömma in.
– Hörde du att näbbgäddorna kommit?, sa den alltid lika väl uppdaterade Fiskejournal-kollegan Jan Olsson när vi talades vid igår.
Jan rapporterar på sin nyhetsblogg Vänerblänket om fångster från så vitt skilda destinationer som Sydnorge och Skåne. Från en annan källa får jag veta att de första spöfångade näbbgäddorna i Helsingborg kom upp i början av veckan.
Näbbgäddan invaderar kusten i april-maj och napp intensiteten kan stundtals vara hög. Vanligast är att fiska med avlånga skeddrag, men mete med sillstrimla eller räka är minst lika effektivt. Näbbgäddan är också en riktigt trevlig flugfisk som brukar kunna bjuda på luftakrobatik när de tagit flugan. Var inte rädd för att använda flugor i skrikiga färger och fiska hem fluga FORT!
Vid fiske med drag är det en stor fördel att sätta några extra splittringar mellan drag och trekrok.
För att följa Jan Olssons blogg klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta