buttorp Det har varit många turer kring Buttorpforsen de senaste åren.[/caption] " /> Namninsamling för att rädda Buttorp strömmar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Namninsamling för att rädda Buttorp strömmar
buttorp

Det har varit många turer kring Buttorpforsen de senaste åren.

Buttorpsån har varit en het potatis de senaste åren då hot om vattenkraftsutbyggnad blossat upp med jämna mellanrum. I juni initierades ännu ett försök att bygga kraftverk – och nu har en namninsamling startats för att protestera.
Det är upprörda tongångar på forum och sociala medier när Ätran, vid Buttorp, ännu en gång står inför hot om utbyggnad. Man kan bland annat läsa:
”Nu börjar vi se resultatet av biotopvård, restaurering och vettiga fiskeregler. Öringen är på väg tillbaka och det finns alla möjligheter att skapa ett högklassigt sportfiskevatten som lockar många till området. På vissa sträckor häckar nu strömstaren vilket den inte gjort de senaste 15 åren. Det är den sista kungsådran i Ätran vi pratar om. Att fatta ett beslut att förstöra den sista ådran är varken modigt eller konstruktivt, det förbannat korkat!”
Här hittar du namninsamlingen.
Läs tidigare notiser om Buttorp.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta