När försvinner ålryssjorna?

Förslaget om att göra Gullmarsfjorden till samma typ av fredningsområde som 8-fjordar aktualiserar åter hotet från ålryssjorna. I Gullmaren vill man ta bort ryssjorna men längs övriga kuster är de fortfarande ett effektivt hinder för torsk- och plattfiskbestånden att återetablera sig.
Alla som sett en ålryssja som legat några dygn i havet vet vilken makaber syn det är. Mängder med krabbor och snultror trängs med döda eller döende småtorskar och plattfiskar. Ibland hittar man till och med en eller annan ål i ryssjan! Bifångsten lär enligt undersökningar som gjorts i Kungsbackafjorden vara ungefär 98 procent, så ett mindre selektivt fiske lär väl knappast gå att hitta.  Samtidigt är ålen akut hotad och riskerar att vara utrotad inom något tiotal år. Det finns inget som kan motivera ett sådant fiske.
I förslaget om Gullmarsfjorden vill Fiskeriverket förbjuda ålryssjorna för att på så sätt ge gullmarstorsken en bättre chans att återhämta sig. Samtidigt fortsätter ryssjorna att utarma kustvattnen på andra håll. Här ges ingen fristad. Det är dags att hänga upp ålryssjorna på museum som ett exempel på hur vi fiskade innan vi visste bättre. Det är en fråga om anständighet att ålryssjorna försvinner från svenska kuster. De är och förblir ett djävulens redskap.

Ålyngel har satts ut på många ställen i försök att rädda den utrotningshotade ålen. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...