Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
När försvinner ålryssjorna?

Förslaget om att göra Gullmarsfjorden till samma typ av fredningsområde som 8-fjordar aktualiserar åter hotet från ålryssjorna. I Gullmaren vill man ta bort ryssjorna men längs övriga kuster är de fortfarande ett effektivt hinder för torsk- och plattfiskbestånden att återetablera sig.
Alla som sett en ålryssja som legat några dygn i havet vet vilken makaber syn det är. Mängder med krabbor och snultror trängs med döda eller döende småtorskar och plattfiskar. Ibland hittar man till och med en eller annan ål i ryssjan! Bifångsten lär enligt undersökningar som gjorts i Kungsbackafjorden vara ungefär 98 procent, så ett mindre selektivt fiske lär väl knappast gå att hitta.  Samtidigt är ålen akut hotad och riskerar att vara utrotad inom något tiotal år. Det finns inget som kan motivera ett sådant fiske.
I förslaget om Gullmarsfjorden vill Fiskeriverket förbjuda ålryssjorna för att på så sätt ge gullmarstorsken en bättre chans att återhämta sig. Samtidigt fortsätter ryssjorna att utarma kustvattnen på andra håll. Här ges ingen fristad. Det är dags att hänga upp ålryssjorna på museum som ett exempel på hur vi fiskade innan vi visste bättre. Det är en fråga om anständighet att ålryssjorna försvinner från svenska kuster. De är och förblir ett djävulens redskap.

Ålyngel har satts ut på många ställen i försök att rädda den utrotningshotade ålen. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta