[/caption] " /> Nätlös fiskare slipper böter efter ålfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nätlös fiskare slipper böter efter ålfiske

Att inte använda nätet anses som en förmildrande omständighet. (Copyright Brad Hinton/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Enligt Sveriges radio P4 Kalmar har en 91-årig fiskare i Småland blivit åtalad för olaga fiske efter ål. Han blev dock friad då han inte har tillgång till nätet, Internet alltså.
Mannen fiskade ål utan att ha det särskilda tillstånd som nyligen införts – och som 91-åringen inte kände till. Havs- och vattenmyndigheten, som ansåg att han borde hållit sig underrättad via Internet, krävde fiskaren på en straffavgift.
Då 91-åringen inte använder Internet, slipper han avgiften.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta