Naturskyddsföreningen jobbar mot illegalt fiske

För många kustsamhällen är det småskaliga fisket nyckeln till överlevnad. När stora kommersiella fiskeflottor dammsuger kusten, lagligt eller olagligt, är det förödande. Foto: Sara Fröcklin, Naturskyddsföreningen

Det illegala fisket uppskattas till 26 miljoner ton fisk varje år. Det är allvarligt menar man från Naturskyddsföreningen, som jobbar med att påverka fiskepolitiken.
Det illegala fisket tär på fiskebestånden, förstör kustmiljöer och konkurrerar på många platser med det småskaliga hantverksfisket, som är så viktigt för kustbefolkningars försörjning i många länder. I världen uppskattas det illegala fisket till 26 miljoner ton fisk varje år eller 15 procent av världens fiske. Naturskyddsföreningen och deras marina samarbetsorganisationer jobbar för ett hållbart fiske och för en transparent och rättvis fiskeripolitik, bland annat genom att påverka EU.

I årets översyn fick Thailand en varning.

EU kommissionen ser över sin import av fisk varje år för att försäkra sig om att fisken är lagligt fångad. I årets översyn fick Thailand en varning, medan Filippinerna och Sydkorea fick godkänt trots tidigare varningar.
Om inte Thailand kommer tillrätta med problemen – om inte åtgärder vidtas så kan EU förbjuda all import av fisk från Thailand. Denna typ av förbud har skett vid ett flertal tidigare tillfällen (ex. Belize, Guinea, Kambodja och Sri Lanka).

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...