Norrmän mot norsk laxodling

– Ett kronisk högt antal rymlingar utarmar vildlaxens gener och laxlusen är ett betydande problem för de vilda laxarna i stora delar av Norge, säger Espen Farstad.

Förra veckan visade SVT en dokumentär om rovdriften och miljöförstörelsen som går i laxodlingens fotspår. Reaktionerna har varit mycket starka. Vi kontaktade Norges jägar- och fiskarförbund för att får reda på hur det ser ut på hemmaplanen för norsk laxodlingsindustri.
Espen Farstad är informationschef på Norges jägar- och fiskarförbund (NJFF). Han berättar om en intensiv kamp på många plan för att komma till rätt med problemen som laxodlingsindustrin orsakar. Problem som blir allt mer tydliga för laxfiskare och de norrmän som lever av sportfisketurismen.
– Ungefär hälften av de norska laxälvarna är stängda för allt fiske och många av de andra är de belagda med hårda restriktioner, säger Espen.
NJFF arbetar nu hårt för att påverka politikerna så man kan förändra den oacceptabla situationen. Espen menar att man endast genom strikta regler kan bedriva laxodling på ett hållbart sätt.
– Vi inom NJFF kräver en övergång till slutna anläggningar, så att laxodlingsindustrin kan skilja odlad fisk från den omgivande naturen med fysiska hinder. Först då kan vi få kontroll över laxlus-problemen och slippa rymningar.
Espen är långt ifrån nöjd med hur laxodlingsindustrin agerat hittills. Han konstaterar krasst att de inte bedriver verksamhet som är ekologisk hållbar. För att tvinga fram ett större ansvar tycker han att industrin bör märka sina fiskar.
– Då kan vi sålla ut odlad fisk från älvarna och skicka räkningen till den laxodlare som inte håller fisken instängd.
Läs mer om Espen Fastads NJFF och deras kamp för vildlaxen här.
Missade du dokumentären Laxfestens baksida? Klicka här.
Läs även tidigare notiser om laxodlingsindustrin.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...