Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Norrmän mot norsk laxodling

– Ett kronisk högt antal rymlingar utarmar vildlaxens gener och laxlusen är ett betydande problem för de vilda laxarna i stora delar av Norge, säger Espen Farstad.

Förra veckan visade SVT en dokumentär om rovdriften och miljöförstörelsen som går i laxodlingens fotspår. Reaktionerna har varit mycket starka. Vi kontaktade Norges jägar- och fiskarförbund för att får reda på hur det ser ut på hemmaplanen för norsk laxodlingsindustri.
Espen Farstad är informationschef på Norges jägar- och fiskarförbund (NJFF). Han berättar om en intensiv kamp på många plan för att komma till rätt med problemen som laxodlingsindustrin orsakar. Problem som blir allt mer tydliga för laxfiskare och de norrmän som lever av sportfisketurismen.
– Ungefär hälften av de norska laxälvarna är stängda för allt fiske och många av de andra är de belagda med hårda restriktioner, säger Espen.

NJFF arbetar nu hårt för att påverka politikerna så man kan förändra den oacceptabla situationen. Espen menar att man endast genom strikta regler kan bedriva laxodling på ett hållbart sätt.
– Vi inom NJFF kräver en övergång till slutna anläggningar, så att laxodlingsindustrin kan skilja odlad fisk från den omgivande naturen med fysiska hinder. Först då kan vi få kontroll över laxlus-problemen och slippa rymningar.
Espen är långt ifrån nöjd med hur laxodlingsindustrin agerat hittills. Han konstaterar krasst att de inte bedriver verksamhet som är ekologisk hållbar. För att tvinga fram ett större ansvar tycker han att industrin bör märka sina fiskar.
– Då kan vi sålla ut odlad fisk från älvarna och skicka räkningen till den laxodlare som inte håller fisken instängd.
Läs mer om Espen Fastads NJFF och deras kamp för vildlaxen här.
Missade du dokumentären Laxfestens baksida? Klicka här.
Läs även tidigare notiser om laxodlingsindustrin.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta