Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Norske Steinar rivstartar

Här är han igen – 100-klubbens flitigaste norske anmälare. Steinar Unnestad kom tvåa i Meterligan i fjol och har rivstartat årets säsong.
Det där med isfiske är inget för Steinar, men när det blir öppet vatten, då…
Steinar startade årets fiske med lite spinnkastande på Begna. Redan efter någon timma klev första gäddan på – och det var en 100-klubbare. 107 centimeter lång för att vara exakt.
Några timmar senare var det dags för nästa fisk över metern. Det var faktiskt en riktig praktgädda på 114 centimeter som snodde Big Boy-betet.
”Bättre start på gäddfisket kunde jag inte drömma om”, skriver Steinar i anmälan till 100-klubben.
Svenne Andersson

Steinar Unnestad med en välfödd och snygg gädda från Begna i Norge.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta