Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nu är Jon på G

Jon Persson från Leksand är på G i 100-klubben. I fjol landade han på en fjärdeplats i Meterligan – i år tar han ett skutt in på sjundeplatsen efter tre gäddor i maj.
Jon – och hans kompisar i Team Perax – har beslutat sig för en hårdsatsning på 100-klubben i år. Det finns gott om grova gäddor i Siljan, Dalälven och Insjön, där dom förlägger huvudparten av sitt fiske. Men trots detta har säsongstarten varit trög för Jon.
”Äntligen! I dag kom första metergäddan för säsongen, just som jag börjat tvivla på mig själv”, skrev Jon när han anmälde den första i en trippeln, fångade i maj, alla i Insjön.

De tre gäddorna mätte 113, 110 respektive 100 centimeter. Den första och störst tog Jon på trolling med Strike Pro giant, de två andra vid spinnfiske med Illex Pike.
Vi lär få höra mera från Jon och Team Perax vad det lider.
Svenne Andersson

Jon "Perax" Persson med den största av de tre metergäddor han fångade under maj.

Jon "Perax" Persson med den största av de tre metergäddor han fångade under maj.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta