Martin Lilja har lagt tusentals timmar på att försöka fånga 15-kilosgäddan. Nu kan han äntligen ta paus och njuta frukterna av insatsen – eftersom han passerat den gränsen med god marginal. " /> Nu har Martin passerat sin drömgräns med råge | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Martin Lilja siktar nu på 17-kilosgränsen som nästa mål.
Nu har Martin passerat sin drömgräns med råge

Martin Lilja har lagt tusentals timmar på att försöka fånga 15-kilosgäddan. Nu kan han äntligen ta paus och njuta frukterna av insatsen – eftersom han passerat den gränsen med god marginal.

16,1 kilo gädda på land!

Martin har nämligen rapporterat in en av årets hittills största gäddor i Sverige, med en skönhet på 16 140 gram och 125 centimeter.

– Jag har lagt cirka 300 pass med spinn de sista tre åren i jakten på 15-plussaren, och nu satt den där med råge, berättar Martin Lilja.

Gäddan, som högg på en Pig-shad i färgen Hot cod, var i väldigt god kondition.

Nu är frågan vilken målsättning Martin har framöver med sitt fiske – nu när drömgäddan har gästat håven?

– Jag kommer självklart fortsätta min jakt på de största gäddorna och nu med målet om en 17-plussare eller större, säger han till Fiskejournalen.

Frågan är också vad hans bästa tips till likasinnade gäddjägare är?

– Mitt bästa tips för att komma över drömgränsen 15 kilo blir nog som de flesta andra svarar, det vill säga lägg all din tid i vatten där du vet att de stora huserar. Och när man hittat sitt vatten så gäller det att ta ett stryptag på det och inte släppa taget förrän fisken man drömt om ligger i håven. Viktigt är också att glädjas över fiskarna man får på vägen. Men viktigaste är nog att våga blanka pass efter pass och samtidigt tro på det man gör. Detta kräver erfarenhet, som man endast får genom många års slit med spöet och redan kanske fått ett gäng fina fiskar över 10–12 kilo som ett kvitto på att du gör något rätt. Först med dessa tidigare erfarenheterna i bagaget tror jag att man ska ge sig på jakten på 15-plussaren, annars riskerar man nog att bli knäckt.

Tack för de orden Martin och grattis till drömgäddan!

Läs om andra drömfångster:

https://www.fiskejournalen.se/johan-fantastiska-fyrtal-i-abborre-tva-over-2-kilo/

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta