Martin Lilja har lagt tusentals timmar på att försöka fånga 15-kilosgäddan. Nu kan han äntligen ta paus och njuta frukterna av insatsen – eftersom han passerat den gränsen med god marginal. " /> Nu har Martin passerat sin drömgräns med råge | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Martin Lilja siktar nu på 17-kilosgränsen som nästa mål.
Nu har Martin passerat sin drömgräns med råge

Martin Lilja har lagt tusentals timmar på att försöka fånga 15-kilosgäddan. Nu kan han äntligen ta paus och njuta frukterna av insatsen – eftersom han passerat den gränsen med god marginal.

16,1 kilo gädda på land!

Martin har nämligen rapporterat in en av årets hittills största gäddor i Sverige, med en skönhet på 16 140 gram och 125 centimeter.

– Jag har lagt cirka 300 pass med spinn de sista tre åren i jakten på 15-plussaren, och nu satt den där med råge, berättar Martin Lilja.

Gäddan, som högg på en Pig-shad i färgen Hot cod, var i väldigt god kondition.

Nu är frågan vilken målsättning Martin har framöver med sitt fiske – nu när drömgäddan har gästat håven?

– Jag kommer självklart fortsätta min jakt på de största gäddorna och nu med målet om en 17-plussare eller större, säger han till Fiskejournalen.

Frågan är också vad hans bästa tips till likasinnade gäddjägare är?

– Mitt bästa tips för att komma över drömgränsen 15 kilo blir nog som de flesta andra svarar, det vill säga lägg all din tid i vatten där du vet att de stora huserar. Och när man hittat sitt vatten så gäller det att ta ett stryptag på det och inte släppa taget förrän fisken man drömt om ligger i håven. Viktigt är också att glädjas över fiskarna man får på vägen. Men viktigaste är nog att våga blanka pass efter pass och samtidigt tro på det man gör. Detta kräver erfarenhet, som man endast får genom många års slit med spöet och redan kanske fått ett gäng fina fiskar över 10–12 kilo som ett kvitto på att du gör något rätt. Först med dessa tidigare erfarenheterna i bagaget tror jag att man ska ge sig på jakten på 15-plussaren, annars riskerar man nog att bli knäckt.

Tack för de orden Martin och grattis till drömgäddan!

Läs om andra drömfångster:

https://www.fiskejournalen.se/johan-fantastiska-fyrtal-i-abborre-tva-over-2-kilo/

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilmer fördubblade sitt personliga rekord med den här granna gäddan. Foto: Privat
Veckans fiskeglädje: Vilmer och granna gammelgäddan

Delad glädje är dubbel glädje. Veckans stora fiskelycka rapporteras in från Martin Bojfors och 8-årige sonen Vilmer, som fick sina drömmar uppfyllda när de tog en fisketur på Mälaren.

Vilmers tidigare personliga rekord låg på 5,4 kilo, och redan i bilen var Vilmer taggad och pratade om att det skulle vara roligt att få nytt personligt rekord på gädda eller gös.
Och det infriades med råge.

– Vi började trolla en stor vik över cirka 15 meters djup. Vi hade vobbler som gick mellan 2,5–6 meter ner. Efter bara 15 minuter så såg vi på det yttre paravanspöt att det backade lite, berättar Martin.
Hugget såg inte så våldsamt ut, men när Vilmer tog spöt så kände han att det var en stor fisk.

– Vi trodde först att det var en stor gös, eftersom den fortsatte att gå djupt hela vägen fram till båten. Men när den kom upp mot ytan kunde vi se den enorma gäddan.

 

Fördubblade sitt rekord
Pappas håvning gick bra och sedan blev det glädjevrål från både Vilmer och pappa.
– Jag insåg att det förmodligen var en 10-plussare, men sa bara till Vilmer ”det här är garanterat ett nytt PB”! När vi vägt fisken till 11,2 kilo och mätt henne till hela 117 centimeter, var Vilmer helt mållös. Han förstod knappt vad som hänt!
De hälsar också att återutsättningen gick bra och att gäddan simmade piggt ner mot djupet, så att fler får chansen att fånga den.
– Ett minne för livet för både Vilmer och mig, konstaterar en nöjd pappa.

Du kanske även gillar detta