Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nu hugger vandringslaxen

– Nu är vandringslaxarna på gång, rapporterar en glad Johan Abelsson från vattnen utanför Simrishamn. I går hade hans gäster hugg av nio laxar!
Även om vädret är kallt och regnigt i Skåne just nu börjar temperaturen stiga inför den stundande laxsäsongen. Leklaxarna har börjat sina vandringar mot hemälvarna och därmed börjar det också bli möjligt att fånga dem på trolling.
Johan guidade sina gäster till inte mindre än nio laxar, bland annat trippel- och dubbelhugg. Nu var gästerna inte vilka blåbär som helst. Svenska trollingmästarna Team Olssons Fiske från Töreboda hade vunnit en tur med Wildwater i Kinnekulleträffen och tog nu ut priset. Så det fanns en hel del samlad trollingexpertis ombord. Sex av laxarna fördes i land och de fyra största vägde över tio kilo.
I morgon smäller startskottet för Trolling Master Bornholm och då får vi ytterligare indikation på laxtemperaturen.
Svenne Andersson

Nöjda laxtrollare i Simrishamn med flera stora vandringslaxar. (Foto: Jan Ljungren)

Nöjda laxtrollare i Simrishamn med flera stora vandringslaxar. (Foto: Jan Ljungren)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta