Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny fiskart i Sverige

Nätmönstrad sjökock, en ny art i Sverige, väl kamouflerad på skalgrusbotten vid Väderöarna. Foto: Lars-Ove Loo.

Vid Väderöarna i mellersta Bohuslän gjorde undervattensfotografen Lars-Ove Loo en unik upptäckt. Han såg och fotograferade en Nätmönstrad sjökock, något så ovanligt som en ny fiskart för Sverige.
Lars-Ove Loo är undervattensfotografen som upptäckte den för Sverige nya arten. Han deltog i en inventering inför bildande av Väderöarnas naturreservat och som undervattensfotograf fanns givetvis kameran med.
Nätmönstrad sjökock, med det vetenskapliga namnet Callionymus reticulatus, är lik de i Sverige vanligare släktingarna randig sjökock och fläckig sjökock. Den nätmönstrade hanen blir endast 11 cm lång och honan 6.5 cm. På gällocket har den tre taggspetsar, medan de två andra arterna har fyra. Nosen – avståndet från ögat till munnen – är något längre än ögats diameter.

Nätmönstrad sjökock lever från Väderöarna i norr längs kusterna i södra Nordsjön, Irländska sjön, sydvästra Irland till Portugal, liksom i Medelhavet till Malaga. Man har hittat den från grunt vatten ner till 110 meters djup.
Det är inte så ofta som en ny fiskart upptäcks i Sverige. Nu finns det i Sverige uppskattningsvis 265 fiskarter, varav drygt 200 i havet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta