Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny fiskart i Sverige

Nätmönstrad sjökock, en ny art i Sverige, väl kamouflerad på skalgrusbotten vid Väderöarna. Foto: Lars-Ove Loo.

Vid Väderöarna i mellersta Bohuslän gjorde undervattensfotografen Lars-Ove Loo en unik upptäckt. Han såg och fotograferade en Nätmönstrad sjökock, något så ovanligt som en ny fiskart för Sverige.
Lars-Ove Loo är undervattensfotografen som upptäckte den för Sverige nya arten. Han deltog i en inventering inför bildande av Väderöarnas naturreservat och som undervattensfotograf fanns givetvis kameran med.
Nätmönstrad sjökock, med det vetenskapliga namnet Callionymus reticulatus, är lik de i Sverige vanligare släktingarna randig sjökock och fläckig sjökock. Den nätmönstrade hanen blir endast 11 cm lång och honan 6.5 cm. På gällocket har den tre taggspetsar, medan de två andra arterna har fyra. Nosen – avståndet från ögat till munnen – är något längre än ögats diameter.

Nätmönstrad sjökock lever från Väderöarna i norr längs kusterna i södra Nordsjön, Irländska sjön, sydvästra Irland till Portugal, liksom i Medelhavet till Malaga. Man har hittat den från grunt vatten ner till 110 meters djup.
Det är inte så ofta som en ny fiskart upptäcks i Sverige. Nu finns det i Sverige uppskattningsvis 265 fiskarter, varav drygt 200 i havet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta